IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
12:54 | 29 януари 2018
Обновен: 13:59 | 30 април 2024

3-ма нарушители са глобени за заустване на фекални води в Черно море

120 000 лв. са дължимите суми от наказателни постановления за различните нарушения през 2017 г.

По материала работи: Слав Велев
снимки: Ели Маринова

Три акта за заустване на непречистени битово-фекални води директно в морето е съставила през миналото лято на 2017 г. Басейнова дирекция за Черноморския район – каза нейният директор Десислава Консулова. Проверките са били извършени съвместно с РИОСВ Варна, в резултат на което е прекратено нерегламентираното заустване в морските води. „По-големият проблем е по Южното Черноморие, където има по-малки селища без пречиствателни станции. В момента се работи по разрешаване на този въпрос. По сигнал през миналото лято за замърсяване на Черно море с мазутни топчета на морски плаж, не е установен произходът на това замърсяване. Вероятните причини са комплексни – допълни Консулова.

 

Десислава Консулова - директор на Басейнова дирекция за Черноморския район 

 

Басейнова дирекция е извършила 673 проверки на проводимостта на речните легла през 2017 г. Проверени са 740 участъка, издадени са 242 предписания и са съставени 10 акта за нарушения. На територията на Област Варна са извършени 116 проверки, 28 са предписанията. 10 от тях са  изпълнени, останалите са в процес на изпълнение. Има издаден 1 акт на Община Ветрино – за неосигуряване на проводимост при забентване на дере.

 

Като цяло проводимостта на речните легла е добра в населените места. По-голям е проблемът в извънурбанизираните територии, които са в компетентност на Областния управител. По думи на директора на „Басейнова дирекция“, там е по-трудно финансирането. Областните управители не разполагат с финансов ресурс, а кандидатстват към Междуведомствената комисия, от където чакат одобрение и средства.

 

На базата на проверките през есента на миналата година, в районите до 500 метра след язовирните стени, навсякъде те са проводими.

 

2716 са извършените проверки на водни обекти през 2017 г. 1100 от тях са по разрешителни, а останалите - по сигнали и жалби. Основните нарушения са около 150. Свързани са със замърсяване на воден обект и незаконно водовземане на подземен воден обект – кладенец. Най-често съседи са се оплакали в Дирекцията, че в съседния имот някой копае кладенец, без да е минал по законно установените правила и такси преди това. Съставени са 218 акта за нарушения и 197 наказателни постановления. 120 000 лв. са дължимите суми от нарушителите. До момента са платени около 62 000 лв.

Ели Маринова

Снимки авторът

 

Четете още: Варненски деца изучават птиците по случай Деня на влажните зони

 

Коментари

Новини Варна