IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
13:15 | 1 февруари 2014
Обновен: 16:41 | 15 май 2024

Ученици и студенти от Варна ще учат испанци на право хоро

Ученици и студенти от Варна ще учат испанци на право хоро

По материала работи: Златина Добрева
Ученици и студенти от Варна ще учат испанци на право хоро

Учениците от Детския и младежки парламент към ОДК - Варна, и студенти от ВСУ „Черноризец Храбър“ ще направят презентаци на България в Куенка, Ла Манча, Испания. Те ще представят родината, като разкажат за нашата природа, история и култура. Младежите са подготвили и изненада – ще сготвят традиционни ястия от българската кухня и ще се опитат да научат присъстващите на право хоро. Инициативите са в програмата на българската вечер, която е част от международен проект, по който работят младежите. За „Черно море“ разказа Юлия Кавръкова, ръководител на ДМП. В него участват осем публични и частни организации в Испания, Турция, Хърватия и България, които имат структури за участие на младите хора в обществения живот. От 20 до 25 февруари младежите ще са в Куенка, Ла Манча, където ще се проведе симулация на пленарна сесия на Европейския парламент заедно с другите партньори. Именно в рамките на тези 5 дни ще се организира българската вечер. Целта на пленарната сесия ще е постигане на съгласие и съставяне на обвързваща директива на местните власти.
В рамките на основните дейности от проекта в началото на декември миналата година варненските студенти и ученици проведоха 30-часов семинар за механизмите на представителната демокрация на всички нива.
Международната инициатива е в контекста на Европейската година на гражданите. Тя подкрепя участието на младите хора в демократичния живот, за създаване на обвързващи насоки за местните власти, които ще трябва да приемат решенията на младежките съвети в техните населени места. Проектът има за цел да осигури диалог между младите хора и да им позволи да придобият опит в концепциите и практиките на представителната демокрация и активното гражданство, обясни Юлия Кавръкова. Част от целите е и разчупване на културната пропаст и насърчаване на активно европейско гражданство.
Деница Литарска

Коментари

Новини Варна