IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
13:49 | 24 януари 2014
Обновен: 10:28 | 27 март 2024

ВМС отчетоха успешна година

ВМС отчетоха успешна година

По материала работи: Златина Добрева
ВМС отчетоха успешна година

„Изводите от дейността на Военноморските сили през изминалата 2013 г. са, че Щабът и подчинените военни формирования изпълниха всички поставени задачи“, обяви началникът на Щаба на ВМС капитан І ранг Коста Андреев.
Повишени са знанията и уменията на основния команден състав по познаване и прилагане на основните нормативни и стандартизационните документи. Успешното са планирани и проведени тактическото учение на Военноморска база – ВМС, двете компютърно-подпомагани командно-щабни учения – на противоминна тактическа група и тактическа група патрулни кораби, националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2013” и командно-щабно учение „Морски щит 2013”. Сертифицирана бе фрегата „Верни”, която е част от декларираните сили за участие в операции и мисии на НАТО.
Военноморските сили дадоха своя принос в мисия на Българската армия Подкрепа на международния мир и сигурност с успешното участие на фрегата „Дръзки” в операцията на НАТО в Средиземно море, като част от състава на постоянната военноморска група на НАТО в Средиземно море. Корвета „Решителни” и базов миночистач „Прибой” участваха в двете активации на оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море „BLACKSEAFOR”, която е международна инициатива на страните от Черноморския регион. Офицери от флота участваха във военноморската операция на ЕС за възпрепятстване, предотвратяване и възпиране на пиратските действия и въоръжени грабежи край бреговете на Сомалия и антипиратската операция  НАТО в Аденския залив.
В изпълнение на мисия „Принос към националната сигурност в мирно време“ групите за разузнаване и обезвреждане на боеприпаси обезвредиха десетки намерени морски и артилерийски невзривени и опасни боеприпаси. Вертолет от авиобаза „Чайка” участва в операция по търсене и спасяване на море.

Коментари

Новини Варна