IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
14:26 | 23 януари 2014
Обновен: 02:02 | 27 април 2024

Доброволци искат регламентиран достъп до кучкарника

Доброволци искат регламентиран достъп до кучкарника

По материала работи: Златина Добрева
Доброволци искат регламентиран достъп до кучкарника

Доброволци поискаха регламентиран достъп до общинския приют за безстопанствени животни. Това стана ясно на среща между тях и неправителствени организации, която се проведе в пленарната зала на общината. Доброволците се оплакаха, че от декември м.г. не са допускани в приюта. Искаме ясни правила кога можем да ходим там и какво можем да извършваме. Имаме намерение да стартираме програма за осиновяване на бездомните четириноги, като се ангажираме с правенето на снимки, пускане на обяви в интернет и улесняване на процедурата по вземането на кучето вкъщи, обясниха доброволците. Те проявиха също загриженост за съдбата на четириногите през предстоящите студени зимни дни и настояха за спешни мерки. Не можем да разберем на кого пречим, ние сме и гарант, че животните в приюта няма бъдат обект на жестоко отношение, споделиха още доброволците. На срещата, в коята участваха само две от 16 - 17 НПО, ангажирани с проблема, бе лансирана също идеята приютът да бъде даден за управление на обществени организации по линия на публично-частното партньорство, както е направено в Шумен. Доброволците попитаха също защо не се дава ход на техен проект за ремонт със собствени средства на кучкарника на стойност 2500 лв., който предвижда поставяне на армиран найлон върху халетата за спиране на снега и вятъра.
Във връзка с повдигнатите на срещата проблеми потърсихме мнението на Николай Няголов, шеф на общинската дирекция „Управление на сигурността и контрол на обществения ред“. Той обясни, че достъпът до приюта е спрян временно заради предписание на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) във Варна от 13 януари т.г. То е във връзка с предложение на община Варна за ремонт на първо хале, използвано за следоперативен период при кастрация. Строителните работи трябва да приключат за 30 дни, в началото на февруари. Няголов обясни също, че в момента тече процедура за промяна на правилника за вътрешния ред на общинския приют. След промените в глава четвърта ще бъде регламентиран достъпът на граждани, имащи желание да осъществяват доброволен труд за животните, увери той.
Във връзка с очакваното застудяване на времето Няголов каза, че по предписание на ОДБХ – Варна,  всички животни от приюта ще останат там по време на  ремонта. Община Варна е поела ангажимент кучетата да се отглеждат според изискванията на Закона за защита на животните, като им са осигурени достатъчно храна и хуманно отношение. По въпроса за гражданите, потърпевши от агресивни улични четириноги, Няголов обясни, че животните се прибират от улиците само след разпореждане от ОДБХ – Варна. Засега са получени няколко сигнала за инциденти – от районите „Аспарухово“, „Приморски“ и „Одесос“. Ние сме ги препратили до ветеринарните власти и чакаме разрешение от тях, обобщи шефът на общинската дирекция.
Ставри Таргов

Коментари

Новини Варна