IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
14:46 | 15 януари 2014
Обновен: 16:31 | 15 май 2024

С конкурс събират идеи за Аспарухов парк

С конкурс събират идеи за Аспарухов парк

По материала работи: Златина Добрева
С конкурс събират идеи за Аспарухов парк

Община Варна ще инициира конкурс за изготвяне на идеен проект на паркоусторйствен план за Аспаруховия парк. „Тъй като разчитаме на креативни идеи, ще поканим и младите архитекти - студентите от ВСУ“, коментира Иван Портних. Според него планът ще даде рамка за търсене на средства за финансиране и развитие на парка. „Ще настоявам в заданието да бъде предвидено място за изграждане на църква, тъй като това е желание на много хора от район „Аспарухово“, а и доколкото ми е известно църква до вода във Варна не е строена“,  каза още градоначалникът.
„От началото на управлението ни на Варна се борим да въдворим ред в Морската градина. Бяха издадени заповеди, с които се забранява достъпа на автомобили. В момента върви процедура по избор на изпълнител на паркоустройствения план. До 16 януари е срокът за подаване на документи, в петък започва разглеждането им. Това е един изпълнен ангажимент пред варненци, защото този план ще отговори на много въпроси за бъдещето на важна зона за града“, коментира още Иван Портних. „Лятото идва и в Морската градината трябва да има ред, независимо, че заповедите са в съдебна процедура, която може да продължи 2 г. И според кадастъра, и според наредбата за ОбС в парка има алеи и по тях движението на автомобили е недопустимо“, каза още кметът на Варна.
От думите на градоначалника стана ясно още, че проектът за паркинг около пристанището по програма „JESSICA” е в напреднала фаза. Той ще обслужва, както автомобили, така и туристическите автобуси. По този начин гостите на града ще могат да видят термите, които към момента са комуникационно недостъпни. Паркингът ще е разположен покрай оградата на пристанището и от страната на Малките терми по дължината на „Приморски“. Предвижда се да бъдат осигурени 140 места за автомобили и около 15 за автобуси.

Коментари

Новини Варна