IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Общество
08:45 | 10 януари 2014
Обновен: 10:28 | 27 март 2024

Свършиха ваксините срещу жълта треска

Свършиха ваксините срещу жълта треска

По материала работи: Златина Добрева
Свършиха ваксините срещу жълта треска

Във Варна няма ваксини срещу жълта треска. За това алармира читател на „Черно море“, на който предстои работа на кораб. Той обиколил почти цялата аптечна мрежа на Варна, но навсякъде го посрещали с вдигане на рамене. От Регионалната здравна инспекция във Варна, където се поставят ваксините, потвърдиха за дефицита. Оттам обясниха, че в края на м.г. със съдействието на Министерството на здравеопазването са внесени 200 броя, като 100 от тях са дошли в морския град. Наличните количества обаче са се изчерпали много бързо.
Трябва ли заради липсата на една ваксина да отлагаме важни пътувания, попита нашият читател.
Имунизацията за жълта треска е задължителна за моряците и всички останали, които пътуват до рискови райони като Африка и Южна Америка. Проучването на „Черно море“ установи, че ваксината не попада в националния имунизационен календар и не се доставя централно от МЗ. Производителят в света е само един, а България е сред малките потребители. Това е една от причините за постоянния недостиг. Производителите първо задоволяват нуждите на най-големите пазари и след това на по-малките. Затова спасителният вариант за българите, пътуващи в рисковите за жълта треска райони, е да търсят доста по-отрано ваксината в цялата аптечна мрежа на страната и в медицинските центрове, обслужващи менинговите фирми, посъветваха специалисти.
Ставри Таргов

Коментари

Новини Варна