IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Общество
15:27 | 27 март 2018
Обновен: 03:42 | 3 май 2024

Млади астрономи от Варна: Планетата може да изхрани 13,5 млрд. жители

Наградиха варненските ученици, спечелили конкурс на НАСА

По материала работи: Слав Велев
снимки: Пламен Гутинов

Почетни плакети от Община Варна получиха четиринайсетте ученици, чиито 3 проекта са отличени в конкурс на НАСА. Отличията връчи кметът на града Иван Портних. Младите астрономи от Математическата гимназия и Частната гимназия по информационни технологии „Антоан дьо Сент-Екзюпери“ участваха в състезание за проектиране на космически колонии, организиран от Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (НАСА).

 

Проектът, с който екипът на МГ печели, се нарича „UniSpace”. „Красивите умове“, спечелили отличието са Иво Песев, Александър Георгиев, Златан Златанов, Даниел Петров и Симеон Гачев. Отборът е отличен с първо място в категорията за 12 клас. „Да използваме Космоса като среда, в която да продължим да развиваме човечеството – това е основната ни идея – каза един от участниците – Даниел Петров. От септември 2017 г. до февруари тази година го  разработвахме. Не бяха известни резултатите до момента на оповестяването от НАСА. Проектът решава два основни проблема за човечеството. Първият е свързан с пренаселеността на планетата ни и факта, че много трудно можем да изхраним постоянно увеличаващия се брой хора. За целта ние създадохме 16 хил. колонии в ниска земна орбита. Във всяка, от които живеят до 180 хил. души. По този начин целим за 100 години да изселим 1 млрд. души в Космоса и по този начин да облекчим положението на Земята, да дадем възможност за екологичното й възстановяване. От този момент нататък през всеки 100 години ще качваме още по 1 млрд. души, докато в един момент на Земята ще живеят 2-3 млрд. човека, които ще се грижат за нейното възстановяване. Така ще създадем своеобразно космическо общество, което ще има всички принципи, които се следват и тук на Земята.

 

Вторият проблем е свързан с непрестанно развиващия се изкуствен интелект в днешно време. Ние не знаем до какво ще доведе това и какви ще са последствията. Разглеждаме няколко различни сценарии, които са най-вероятни да се случат и анализираме до най-големи детайли този проблем сподели още младият астроном. Според него се търсят решения човечеството да засели част от хората на други планети, но това едва ли ще стане в близките 100 години. Най-подходящи за това са планети с нискоземна орбита или най-много Луната и Марс“.

 

Провокиран  да отговори на въпроса дали все пак количеството на земните ресурси е достатъчно за всички, младежът бе откровен: „Аз лично смятам, че ресурсите на планетата са предостатъчни да изхранят всички хора, но не са добре разпределени. Според изчисленията на Земята могат да живеят до 13 млрд. и половина жители. До 2020 г. се очаква да достигнем 8 млрд. души. Но заради огромното разграничение на богати и бедни, храната не достига за всички“ – каза още Даниел Петров.

 

Отборът на Частна гимназия по информационни технологии „Антоан дьо Сент-Екзюпери“ печели в категорията за 11 клас с проекта „Deep space”. Почетни плакети заслужиха всички членове на екипа - Михаил Савин, Алиса Воробьова, Симона Русев, Юлия Димитрова, Александър Йорданов, Янислав Йорданов, Ивайло Георгиев и Калоян Липчев. „Нашият проект представлява космическа колония, с която искаме да започнем първата крачка на човечеството да се изсели изцяло в Космоса, сподели Михаил Савин. Тази колония ще се намира в края на Слънчевата система до близките извънслънчеви планети. Те са избрани и изследвани от нашия екип. На тази колония ще бъдат 120 хил. души. Всичко е проектирано много добре и всеки детайл е изпипан до последно“ – добави бъдещият астроном.

 

Като индивидуален участник бе отличена в състезанието на НАСА Катерина Саматовна от МГ с второ място за проекта си "Кибела". „Това е орбитална станция със собствена орбита, променяща се в рамките на период от 1 година, в зависимост от разположението на планетите. Задвижвана е от йонни двигатели, чиято енергия получаваме от подобрен реактор за термоядрен синтез. Това е бизнес проект с изследователска насоченост и цели максимално разучаване на космическите обекти“, сподели Катерина.

 

Кметът Иван Портних пожела успех на екипите като ги поздрави с отличните успехи в състезанието. „Стана традиция нашите ученици да се представят изключително добре в това състезание. През 2014 и 2017 отново градът ни имаше прекрасни постижения. Предполагам, че след това представяне Варна вече наистина е незаобиколим фактор в космическите състезания. Изразявам възхищението си от тези прекрасни и красиви умове на Варна. Важно е, когато лидерите на Европа идват в града ни за изключително важни срещи, но не по-малко важно е когато варненските таланти прославят града ни в цял свят и извеждат Варна в орбитата на космическите изследвания и проекти.“ – допълни кметът.

 

Вторият етап от състезанието в САЩ е през май. Тогава младежите трябва да защитят проектите си. За пътуването на учениците и четиридневният им престой са необходими около 40 хил. лева. Всеки, пожелал да им помогне, може да стори  това, намирайки координатите на варненската Обсерватория.

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

 

Четете още: Бъдещи актьори поканиха варненци в храма на Мелпомена

 

Коментари

Новини Варна