IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
17:53 | 29 март 2018
Обновен: 15:51 | 14 април 2024

Средношколци от цялата страна премериха сили в състезание по енергетика

Представители на 30 фирми от енергийния отрасъл се запознаха с бъдещите си кадри

По материала работи: Слав Велев
Средношколци от цялата страна премериха сили в състезание по енергетика

Бъдещето на енергетиката се събра във Варна. 109 ученици от цялата страна се включиха в Националното средношколско състезание  „Енергетиката и ние“. Отбори от 23 училища представиха своите разработки по темата.  Участниците бяха подготвили доклади, интересни макети и филми.  Инициативата дава среща на бизнеса и образованието.

 

Представители на 30 фирми от енергийния отрасъл се запознаха с бъдещите си кадри.

 

С тази инициатива изпълняваме основната мисия да дадем път и сигурност на младите, да им покажем, че чрез образованието могат да се реализират успешно и тук, в България.

 

Това каза доц. д-р инж. Медиха Хамза зам. декан на Електротехническия факултет в Технически университет-Варна.

С този форум даваме и тласък на професионалното образование в България.

 

Целта на събитието е да се направи добър обмен на идеи и контакти  между ученици и учители от средните училища с представители на висшето образование  и с работодатели от енергийния бранш и индустриални производствени предприятия, каза още Хамза.

 

Във форума се включиха много фирми, което е показателно, че  гладът за кадри  в енергетиката е осезаем. Немалко специалисти в бранша са в предпенсионна възраст, а бъдещето на отрасла е в ръцете на младите, убедена е доц. д-р инж. Медиха Хамза.

 

Повечето от разработките и проектите на средношколците  бяха с екологична насоченост и дадоха визия за това как могат да се пестят ресурсите на земята и да бъдат използвани по най-целесъобразен начин.

Възобновяемите енергийни източници бяха привлекли интереса на повечето от участниците.

 

Модели на слънчеви електроцентрали и соларни автомобили, както и цели градове, захранвани само от слънчевата енергия, се съревновават в конкурса.

 

Двудневният форум, който приключва днес, се организира със съдействието на община Варна и РУО – Варна, и се провежда в Техническия университет -Варна.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Елисавета илиева

Снимки ПЛАМЕН ГУТИНОВ

 

 

 

Коментари

Новини Варна