IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
06:16 | 3 януари 2014
Обновен: 21:51 | 19 април 2024

Наши ученици канени на състезание в Харвард, нямат пари да отидат

Наши ученици канени на състезание в Харвард, нямат пари да отидат

По материала работи: Златина Добрева
Наши ученици канени на състезание в Харвард, нямат пари да отидат

Отборът на МГ „Д-р Петър Берон“ - Варна, е поканен да участва в математическо състезание в Харвардския университет в края на юли. Талантливите ученици обаче едва ли ще имат възможността да покажат знанията в престижната надпревара. Причината – няма достатъчно пари. За да заминат 8-те младежи и двамата им ръководители, ще са нужни 20 000 лв., разкри пред „Черно море“ директорът на МГ – Варна, Павлин Петков. Организаторите даже са поканили варненския отбор направо на втория кръг на състезанието, тъй като са известни със знанията и уменията си, посочи още Петков. През ноември учениците бяха поканени и на математическо състезание в Принстънския университет, като спечелиха една от десетте награди.
За да се осъществи заминаването на младите математици, се натовариха предимно семейните бюджети, обясни Павлин Петков. Една част от сумата бе осигурена и от община Варна. За сега обаче няма възможност учениците да заминат и за надпреварата в Харвардския университет.
Деница Стойчева

Коментари

Новини Варна