IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Общество
08:00 | 7 април 2018
Обновен: 13:25 | 15 май 2024

Проф. д-р Емил Ковачев, дмн, управител на СБАГАЛ - Варна: Тревожното е, че ражданията чрез цезарово сечение се увеличават

Честит празник на всички здравни работници!

По материала работи: Ставри Таргов
Проф. д-р Емил Ковачев, дмн, управител на СБАГАЛ - Варна: Тревожното е, че ражданията чрез цезарово сечение се увеличават

-    Проф. Ковачев, с каква равносметка посрещате Международния ден на здравния работник 7 април?
-    През 2017 г. при нас се родиха 2 178 бебета срещу 2 268 през 2016 г., т.е. ражданията са с 90 по-малко. Знаете, че България е сред водещите страни в ЕС по отрицателни демографски показатели.  Има спад в раждаемостта. Според прогнозните резултати на БАН през м.г. у нас са се родили 57 175 бебета, което е доста по-малко спрямо 2016 г. Крайните данни ще излязат в средата или края на април от НСИ.

 

Най-малкото бебе, родено при нас през 2017 г., бе с тегло 750 грама, най-едрото е 5 200 грама. Недоносените деца са 316, като двуплодните бременности са 76. От началото на годината до 31 март са се родили 496 бебета, като 205 родилки са с нормално раждане, а останалите чрез „секцио цезареа“. Най-младата родилка е на 15 г., най-възрастната на 51 години.

 

Нашата болница е регионален център в Североизточна България по Акушеро – гинекологична помощ и единствената специализирана извън столицата. Нашата гордост са неонатологичното отделение с трето ниво на компетентност, което е единствено в България, както и отделението по патологична бременност, което също е уникално за Варна. Болницата разполага с денонощен приемен кабинет, като оказва нужната спешност на всички пациентки с акушеро-гинекологични оплаквания.

 

-    През миналите няколко седмици участвахте в два престижни научни форума по АГ. Какъв бе Вашият принос?
-    Участвах в 19-ия конгрес по стерилитет и репродуктивно здраве в Боровец, който бе с международно участие. Моята презентация беше откриващият, пленарен доклад на тема: „Адекватни ли са съвременните методи за диагностика на преждевременното раждане“. Това е фундаментален и все още нерешен в световен мащаб въпрос в акушерството и гинекологията, въпреки достиженията на науката.

 

Честотата на преждевременните раждания е средно около 10%.  Именно те са причина за неонаталната заболеваемост в 60 – 70% от случаите. Според Световната Здравна Организация всяка година се раждат 15,2 млн. недоносени деца, от които 1 млн. умират до първата си годинка. Това са много стряскащи данни, затова акцентът беше именно върху тази тематика. Неслучайно 17 ноември бе обявен за Световен ден на недоносените деца.

 

Вторият форум, в който участвах, бе националната гинекологична конференция, като акцентът там бе върху всички най-съвременни диагностични и терапевтични методи в гинекологичната практика. Моят пленарен доклад бе на тема „Значението на офис-хистерескопията при диагностиката и лечението на женския инфертилитет“. Става дума за модерен диагностично-лечебен метод, при който с ендоскопска апаратура се прониква в кухината на матката и се прави детайлен оглед за патологични изменения (полипи, субмукозни миомни възли, вродени маточни аномалии).

 

-    Тези дни влязоха в сила промените в клиничните пътеки от новия НРД. Има ли добри новини за АГ болниците?
-    Да. Както знаете, клиничната пътека „Раждане” досега бе силно недооценена и много често болниците бяха на загуба от нея. Тя е вече на стойност 700 лв., като  увеличението е със 120 лв. Съществуват тревожни тенденции относно увеличаващата се честота на раждания чрез цезарово сечение спрямо естественото раждане, като в някои големи болници процентът достига 42% – 44%, а в някои частни доближава 50%. 

 

Качествения съвет на гинеколога към родилката трябва да бъде, когато е възможно да се ражда естествено (нормално) с адекватно епидурално обезболяване.  

 

-    Какви са Вашите очаквания за настоящата 2018 г.?
-    Община Варна отпусна на АГ болницата 1 293 841 лв. Част от сумата е за нова апаратура – автоклав за стерилизация, който е жизнено необходим за рутинната дейност на болницата. Ще бъдат закупени специализирани апарати за патологоанатомичната лаборатория. Останалите финансови средства са за частично обновяване и подобряване на сградния фонд и битовите условия в отделенията.

 

Във връзка с това бих искал да изкажа голямата си благодарност към община Варна и Общинския съвет за отпусната финансова помощ. Бих желал да откроя  отличната ни съвместна работа и активната помощ от страна на Медицински Университет – Варна, за което благодаря искрено на неговото ръководство. При нас е базирана катедрата по акушерство и гинекология, където се подготвят студенти по медицина българско и англоезично обучение, студенти по здравни грижи,  стажант-лекари, специализанти по акушерство и гинекология.

 

-    Какви са пожеланията Ви за 7 април?
-    Поздравявам всички здравни работници с празника. Нека да бъдем живи и здрави, да имаме повече доволни и щастливи пациенти. За нашето лечебно заведение желая повече родени бебета и щастливи семейства.

 

Нека всички колеги да посрещаме с повече оптимизъм и ентусиазъм новите предизвикателства на здравната ни система. Нейното подобряване зависи от усилията на всеки от нас.

Ставри Таргов

 

Коментари

Новини Варна