IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
15:21 | 11 декември 2014
Обновен: 20:33 | 22 април 2024

Фондация „Искам бебе“: Искат да намалят майчинските

Промените са зложени в Кодекса за социално осигурявaне

По материала работи: Златина Добрева
Фондация „Искам бебе“: Искат да намалят майчинските

Промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО) заложени в проектобюджета на страната за 2015 г., ще намалят майчинските на поне 35 000 българки. За това алармираха на пресконференция от варненското представителство на фондация „Искам бебе“. Изчисленията показват, че всяка майка с малко дете ще взима догодина с 20-25 лв. по-малко отколкото сега. Промените са залегнали в параграф 3 на КСО и предвиждат увеличение на срока, на базата на който се калкулират обезщетенията за майчинство. В момента той е 18 месеца и може да бъде вдигнат на 24 или 32 месеца. Простите сметки показват, че колкото е по-малък въпросният срок, толкова това е по-изгодно за майките. Причината е, че така се избира по-висока база за изчисляване на обезщетенията. И обратното. Колкото е по-дълъг срокът, толкова доходите на младите се разводняват и базата става по-малка.
Досегашният период не бива да се коригира, защото ще се стигне до ново намаляване на раждаемостта, коментира Валентина Иванова, координатор на „Искам бебе“ за Варна. Всички млади двойки правят семейно планиране с оглед на получаваните доходи и на сигурността на работното място. През последните години българките раждат все по-късно и все по-рядко се замислят за второ или трето дете, отбеляза Иванова.
Данните от статистиката сочат, че само 3% от българските семейства (около 4000) имат 3 и повече деца. Във Варна техният брой е 94.
Мотивите за заложената промяна са по-справедливо разпределение на обезщетенията за майчинство и спиране на злоупотребите с тях. През м.г. обаче не е регистрирана нито една злоупотреба, бе съобщено, още на пресконференцията. На нея стана ясно също, че до парламента и до социалния министър е изпратено писмо с искане да не се коригира прага за изчисляване на обезщетенията за майчинство.
Ставри Таргов

Коментари

Новини Варна