IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
18:27 | 12 декември 2014
Обновен: 04:18 | 7 април 2024

Отпускат пари за заплати в Тубдспансера

Средствата са от бюджета за 2015 г.

По материала работи: Ставри Таргов
Отпускат пари за заплати в Тубдспансера

Комисията по финанси и бюджет реши на своето заседание днес да бъдат отпуснати малко над 202 000 лв. за изплащане на забавените заплати в Специализираната болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания във Варна. Средствата ще са от бюджета на общината за 2015 г. С тях ще се изплатят трудовите възнаграждения от месец май до края на декември т.г. Съветниците призоваха колегите си от здравната  комисия да намерят трайно решение на проблема с Тубддиспансера, който е във финансова криза от години.
Причина за сегашното му състояние е държавното финансиране на преминал болен, което покрива едва 30% от реалните разходи за лечение. Това принуждава община Варна да кърпи постоянно положението в лечебното заведение, като за последните няколко години средствата в това отношение са надхвърлили вече 1,6 млн. лв. Тези пари се дават, за да не остане Варна и регионът без специализирано заведение за лечение на туберкулозата. Последните данни сочат, че жълтата гостенка не си е отишла и, че всеки месец се регистрират по няколко нови случая. Според анализа от туберколуза страдат и немалко хора с висок жизнен стандарт.

Ставри Таргов

Коментари

Новини Варна