IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
15:35 | 25 юли 2018
Обновен: 01:47 | 30 април 2024

Близо 60 издателства се представят в Алеята на книгата във Варна

Между 40 хиляди и 45 хиляди книги се продават по време на събитието

По материала работи: Слав Велев
снимки: Пламен Гутинов

57 издателства ще се представят в 9-о издание на Алеята на книгата във Варна, каза днес на среща с журналисти председателят на Асоциацията "Българска книга" (АБК) Велизара Добрева. Форумът започва на 27 юли, ще продължи до 5 август и е разположен на 19 шатри, на бул. "Сливница", между хотел "Черно море" и Фестивалния конгресен център. Ежегодно по време на Алеята издателите представят минимум 10 хиляди заглавия, като се продават между 40 хиляди и 45 хиляди книги - каза Димитър Илиев от Управителен съвет на АБК. Най-малко по 200 заглавия представя всяко издателство, а по-големите достигат и до 1000. Предстои ново вътрешно проучване, но според досегашните данни, в последните издания на Алеята минават между 10 000 и 20 000 читатели – каза още Димитър Илиев.

 

При всички положения за издателите този форум е начин да достигнат до повече читатели, споделиха още организаторите. Като трайна тенденция се оформя и увеличаването на потока клиенти в книжарниците веднага след приключване на Алеята на книгата. И за двете страни е важен прекият контакт, без посредничеството на  книгоразпространители. Всяко издателство само определя отстъпките, които предлага по време на Алеята, но при всички положения отстъпки има. В тазгодишното издание организаторите са подготвили анкети и за издатели, и за читатели.

 

По традиция Алеята ще бъде съпътствана от богата културна програма. Планираните инициативи са над 30, голяма част от които насочени към децата. Тази година срещите на читателите с автори, преводачи и издатели ще се организират освен в традиционния Литературен кът, в няколко книжарници, както и в Градската художествена галерия, допълни Велизара Добрева. Достъпът до всички събития в културната програма е свободен.По нейни думи, АБК има желание да разшири партньорството си с община Варна. Има предложение от организацията през следващата година в рамките на Алеята да бъде проведен и международен литературен фестивал. Членовете на асоциацията са готови да осигурят срещи на видни писатели с деца и ученици по време на Маратона на четенето през април.

 

Според зам.-кмета на Варна Коста Базитов най-големият ефект от Алеята е повишаването на броя читатели, утвърждаването на четенето и приобщаването на децата към книгите.

 

"Алея на книгата" е уникален формат за България, който през последните години се утвърди като най-мащабното пътуващо книжно събитие. Началото е поставено във Варна през 2010 г. Оттогава то утвърждава позицията си на традиционно културно събитие за града и всяка година увеличава своите почитатели. „Алея на книгата“ се провежда вече в София и Пловдив, но Варна остава първият и най-последователен домакин на форума.

 

Според организаторите държавата би могла да подпомогне книгоиздателите като ги освободи от ДДС, каквато е практиката в повечето европейски страни. До момента са правени многократни опити за законодателно решаване на този казус, но досега те не са дали резултати. Сред основните проблеми, които стоят пред книгата днес е поддържането на библиотечната мрежа в страната, което за мнозина читатели е единственият път към книгата.

 

Списъкът с участници на тазгодишното издание е:

 

 Шатра 1 –  Варненски издателства

 

 Шатра 2 – Сиела, Хермес

 

 Шатра 3 – Атеа, Коала прес, Персей, Посоки

 

 Шатра 4 – Бард

 

 Шатра 5 – АМГ, Инфодар, Кръгозор, Приятели

 

 Шатра 6 – Жануа'98, Жар, Клевър Бук, Про Бук

 

 Шатра 7 – Ера, Унискорп

 

 Шатра 8 – Фют

 

 Шатра 9 – Букохолик,  Вакон

 

 Шатра 10 – Агата-А, Дамян Яков, Милениум

 

 Шатра 11 – Емас, Рива

 

 Шатра 12 – Жанет 45, Парадокс, Шамбала

 

 Шатра 13 – Лабиринт, Лира Принт, Прес

 

 Шатра 14 – Асеневци, Бяло Братство, Хартиен свят

 

 Шатра 15 – Артлайн Студиос, Колибри

 

 Шатра 16 – Захарий Стоянов, Пан, Труд

 

 Шатра 17 – АйСиЮ, Нов живот, Пух,  Рибка

 

 Шатра 18 – Ина, Миранда, Хелиопол

 

 Шатра 19 – Ентусиаст,  Ергон, Инле, Лексикон

Събитието се организира съвместно от Община Варна и Асоциация "Българска книга".

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

 

Ремонтираха Родилното и отделението по неонатология в Окръжна болница

Коментари

Новини Варна