IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Общество
09:24 | 27 август 2018
Обновен: 07:59 | 28 април 2024

Варненският халколитен некропол гине

Природата заличава мястото, където е открито най-старото обработено злато в света

По материала работи: Борис Проданов
Варненският халколитен некропол гине

Варненският халколитен некропол гине. Мястото, където е открито най-старото обработено злато в света, е оставено от дълги години на произвола на съдбата, а природата бавно и методично го заличава.

 

До 2012 г. некрополът е частна собственост. След това е одържавен, а от министерството на културата го дават на община Варна, откъдето пък е предоставен за управление на Археологическия музей. За поддържането на мястото, което се води паметник на културата от национално значение, обаче не се прави нищо. Некрополът се намира в Западната промишлена зона. Труднодостъпен и труднооткриваем. Без охрана. В момента прилича по-скоро на гора с гъста растителност и дървета, израсли върху древните гробове. Ориентир са само две порутени бараки, които са ползвани от археолозите по време на разкопките.

През 70-те години на ХХ век са открити общо 294 гроба от петото хилядолетие пр. Хр., в част от които са намерени близо 3000 златни предмета с общо тегло от над 6 кг. И до днес находката е световна сензация и привлича вниманието на хиляди чужденци. „Почти всяка седмица има запитване от чужденци дали могат да видят мястото. То доказва, че тук е била първата европейска и световна цивилизация. За хората представлява интерес, след като са видяли изключително ценните артефакти в Археологическия музей, да видят и къде са намерени. А не е ценно само златото. Намерените медни изделия например доказват, че тук е бил първият център в света за металодобив и металообработване. Откритите мъниста пък свидетелстват, че тук са били първите ювелири в света“, обяснява Димитър Дичев от Варненската туристическа камара.

 

Думите му са потвърдени и от възрастен мъж, който от четвърт век работи край некропола. Той разказва, че постоянно идват чужденци, които искат да посетят мястото. „Търсят го, но то няма нищо. Идват много хора. Водя ги, но остават разочаровани. Наскоро дойде една група руснаци, стигнаха до половината и нагоре не успяха да минат. Те тръгнали като за плажа, а то тук е ад. Сами виждате какво е. С всяка изминала година се заличава. Догодина съвсем няма да може да се види“, разказа мъжът, който се представи като Нейко.

Според Димитър Дичев мястото може да се социализира и да се превърне в туристически обект за около 1 млн. лева. „Да се направят едни елементарни достъпи, да се възстановяват няколко гроба, да се направи интересно за туристите. Според мен един подобен обект след 3-4 години не само ще възстанови средствата, които са дадени за него, а ще започне и да носи една печалба, която ще бъде от порядъка на стотици хиляди лева“, допълни Дичев.

 

Никола Димитров

Коментари

Новини Варна