IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
09:37 | 29 декември 2014
Обновен: 17:55 | 27 септември 2022

Полицията съветва: Не помрачавйте празника си, внимавайте с фойерверките

Не паркирайте колите си под тераси в празничната нощ!

По материала работи: Лиляна Трънкова
Полицията съветва: Не помрачавйте празника си, внимавайте с фойерверките

Месец  декември носи духа на празничното настроение. Коледа и Нова година са светли празници за всички, пълни с топлина и емоции. Провеждат се множество организирани празнични прояви на обществени места, в заведения, туристически обекти, училища и други. От години празненствата през тези дни се свързват освен с красота и многообразие, и с илюминации от различен вид и с различна сила, гърмежи и празничен пукот.

Празничната еуфория предизвиква у много хора желание да изстрелват и хвърлят увеселителни пиротехнически изделия. Всички сме свидетели, че подобни „празнични” изяви започват още в първите дни на месец декември. Гърмежи, предизвикани от неправомерно използване на пиротехнически изделия, често смущават общественото спокойствие в районите на училища, болници, детски заведения, паркове, площади, жилищни комплекси, във входовете и междуетажните площадки на жилищни сгради, в затворени помещения, в междублоковите пространства.

Трябва да се знае, че увеселителните пиротехнически изделия не са невинна играчка, а съдържат взривни вещества или взривна смес от вещества и са поставени под разрешителен режим контролиран от органите на МВР.

Фирмите и търговците, съхраняващи и търгуващи с увеселителни пиротехнически изделия, следва да знаят, че за извършване на такава дейност трябва да имат надлежно издадено разрешение от МВР, както и да разполагат със специално проектирани, изградени и узаконени за този вид изделия складове и магазини.

Абсолютно е недопустимо търговията с тези изделия да се извършва на открито – по базари, сергии и павилиони. В складовете и магазините, имащи разрешение за търговия на увеселителни пиротехнически изделия, те се излагат на закрити лавици или под стъклен похлупак. Изделията следва да се съхраняват и продават само в оригиналната заводска опаковка и да бъдат придружени с инструкция за употреба и безопасност на български език.

Забранява се продажбата на видимо повредени (разкъсана опаковка, фитил и др.) пиротехнически изделия. Те подлежат на незабавно бракуване и унищожаване по съответен ред.

Пиротехническите изделия според предназначението и степента на опасност се разделят на следните категории:

    1. Фоерверки;

    2. Сценични пиротехнически изделия;

    3. Други пиротехнически изделия.

За съответната категория има и забрана за продажба, както следва:

    1. От категория Фоерверки е забранена продажбата на лица под 12 години;

    2. От категория Сценични пиротехнически изделия - на лиица под 16 години;

    3. От категория Други – на лица под 18 години.

АКО ВСЕ ПАК ЗА ВАС НАСТРОЕНИЕТО В НОВОГОДИШНАТА НОЩ Е НЕПЪЛНО БЕЗ ИЗСТРЕЛВАНЕТО НА ФОЙЕРВЕРКИ, ПИРАТКИ И ДРУГИ ИЗДЕЛИЯ С УВЕСЕЛИТЕЛНА ЦЕЛ, НИЕ ВИ СЪВЕТВАМЕ:

Пиротехническите изделия с увеселителна цел трябва да бъдат закупувани и употребявани само от пълнолетни лица. Задължително е възрастен да осъществява забавлението с пиротехнически средства.

Използвайте само изделия, които съответстват на стандартите за безопасност и са придружени с инструкции за правилна употреба. Съхранявайте ги грижливо.

Фойерверките и илюминациите изстрелвайте само от подходящи места, ползвайте ги на местата, където няма да представляват опасност за вас и околните.

Пиротехника, която при обичайно ползване покаже дефект, се оставя да престои там, където е паднала 5 минути, след което се залива с вода, за да бъде обезвредена. средства не се насочват към лицето и тялото на човека. Недопустимо е правенето на експерименти с цел увеличаване на ефекта, засилване на шума или други подобни „подобрения”.

Употребата на пиротехнически изделия е забранена в превозни средства, закрити помещения, в близост до леснозапалими материали, както и в районите на болници, детски градини, училища църкви и приюти и др.

Не паркирайте автомобила си под терасите на блока, защото може да бъде повреден, запален /разбира се неумишлено/ от ваши съседи, чрез изхвърлените от тях бомбички, пиратки или други пиротехнически изделия.

Възпламеняването на бомбички, пиратки и фойерверки, както и на самоделно направени такива не е безопасно развлечение. Когато при възпламеняване се зареждат в ръка или близо до лицето и косата, когато се употребяват в закрити помещения, могат да предизвикат локални изгаряния и травми. Травми на крайниците може да предизвика и натискането им с крак. Ако пиратките се съхраняват по няколко в джоба на дреха, от триенето могат да се приведат в действие и да причинят неприятни изгаряния.

Особено опасна е практика да се възпламеняват пиратките, след като се поставят в бутилка или друг съд. Детонацията в тясното пространство разбива бутилката и отхвърчащите стъкла могат да причинят сериозни наранявания не само на ползващия пиротехническото изделие, но и на случайно преминаващи хора. Особено опасно е и паленето на пиратки със запалка.

Категорично не е разрешена употребата на огнестрелно оръжие НЕ по предназначение. ОПАСНО Е! Собсвениците на такова подлежат на строги санкции и отнемане на разрешителното, ако си позволяват подобна „игра” с пистолет, пушка или друго огнестрелно оръжие. А освен това, стрелянето с тях не е нито колоритно, нито красиво, нито пък постига желания шумов ефект.

Посрещането на Нова година обикновенно се свързва с празнични илюмицации, шумни веселия и пожелания за по-добро бъдеще. Нека запазим положителния заряд и не излизаме от границите на нормалността.

За да я има новата година, с новия късмет и по-добрите възможности,

НЕКА БЪДЕМ ОТГОВОРНИ И ДА Я ПОСРЕЩНЕМ С УСМИВКИ, вместо с гръм и тясък!

 
Весела Коледа и щастливо посрещане на Новата 2015 година!

Коментари

Новини Варна