IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
12:56 | 27 септември 2018
Обновен: 10:48 | 30 април 2024

20% от всеки випуск варненски абитуриенти отива да учи в чужбина

Около 9 клас започва интересът към условията за прием в западни университети

По материала работи: Слав Велев
снимка: Пламен Гутинов

Като трайна тенденция се оформя ежегодният процент от 15-20 на 100 от всеки варненски випуск зрелостници, които заминават да учат в чужди университети. Това стана ясно ден преди изложение в морската столица, посветено на кариерното ориентиране и обучение в чужбина. Започва от Варна, където ще се поведе на 28 септември в хотел „Черно море“ с участие на над 50 западни университета, средни училища и колежи. 20% от българите, пътуващи да се обучават навън са от Варна, с което градът се нарежда на второ място след София по брой на студентите в чужбина. Това се дължи на добрите средни училища и езикова подготовка в морската столица  - каза Стефка Златева, мениджър „Висше образование“ към организатора на изложението. Сред предпочитаните дестинации са Великобритания, Холандия и Германия.

 

 Засилен е интересът към университетите Оксфорд и Кеймбридж, за които са заявени първите 20 кандидатури от Варна. Интересът е към специалностите компютърни науки, психология, философия, лингвистика и икономика. Останалите кандидати са за Университета по изкуствата в Лондон, Университетите на Глазгоу и Единбург и Кинг‘с Колидж Лондон, където българите са пожелали да учат компютърни науки, бионауки и ветеринарна медицина.

 

Напливът на кандидати за Великобритания още през първия месец на приема се дължи на факта, че британското правителство реши да запази кредитирането на образованието за студентите от ЕС и през първата 2019-2020 академична година след реален Brexit, коментират консултантите на фирма „Интеграл“, организатор на международното изложение „Световно образование“ в България, Румъния, Хърватия и Албания.

 

Втора предпочитана страна за висше образование от българските студенти е Холандия. Основната причина  за това е в големия брой специалности на английски език и решението на холандското правителство да намали таксите за първокурсници от ЕС с 50%. Намалението се запазва и през тази учебна година, поради което очакванията са броят на кандидатите да нарасне. Сред най-предпочитани специалности за изучаване от българите тук са бизнес и икономика, програмиране и компютърни науки, арт и дизайн програми – интериорен, графичен, дизайн на електронни игри, психология, медии и комуникации.

 

С 29% се е увеличил интересът и към университети в Германия и с 27% към Австрия, поради което изложението ще представи 12 учебни заведения от тези държави.

 

Най-много студенти от региона в западни университети изпращат варненските  4 ЕГ „Фредерик Жолио-Кюри“, 1 ЕГ, МГ „Д-р Петър Берон“, Хуманитарната гимназия и ГПЧЕ „Йоан Екзарх“.

 

Освен хуманитарните, икономическите и компютърните специалности, нараства интересът и към инженерните науки – авио-, автомобилно и машинно инженерство. Статистика по отношение на емиграцията след завършване на университети в чужбина не може да се даде с точност от организаторите. По думи на Стефка Златева обаче, около половината от заминалите да се обучават навън се връщат да работят у нас, предимно в откритите в България изнесени офиси на големи международни компании.

Ели Маринова

Снимка Пламен Гутинов

 

Четете още: Пускат автоматизираната билетна система в още 6 линии на градския транспорт във Варна

Коментари

Новини Варна