IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Общество
14:02 | 4 октомври 2018
Обновен: 21:35 | 2 май 2024

90% от варненските деца вярват, че не сме сами във Вселената

Световната седмица на Космоса отбелязва Варненската обсерватория

По материала работи: Слав Велев
сцена от филма "Извънземното"

90 % от децата, посетили варненския Планетариум вярват, че не сме сами във Вселената и извънземните съществуват. Това каза  астрономът Митко Славов, който е работил по създаването на филмчето "Космическо пътешествие", подходящо за деца от 5 до 12 години и все още го прожектира на любопитните малчугани. „Пътуването“ с ракета бе предвидено във връзка с отбелязването на Световната седмица на Космоса във варненската обсерватория.

 

През 1999 г. Общото събрание на ООН обяви Световната седмица на Космоса да се провежда ежегодно от 4 до 10 октомври. Всяка година Асоциацията за световната седмица на Космоса (WSWA) определя тема на седмицата. Темата тази година е "Космоса обединява света". От 17:00 ч., зала "Планетариум" ще се проведе лекция на Иван Иванов на тема „От Циолковски до звездите".

 

Митко Славов разказа каква е идеята на „Космическото пътешествие“. Разработено за по-малките, които сядат в залата, нагледно им се показва движението на Земята, слънцето и Луната, звездното небе. А след като свикнат с тъмнината, „качват се на ракета и политат в Космоса. Най-напред отиват на Луната, на близките планети. После на по-далечните. Задържат се на Марс, защото тя е с най-близки условия за колонизиране. И се връщат обратно на земята с послание някой ден да отидат в открития Космос, за да го изследват“. Най-често децата  питат за извънземни, каза още астрономът. „Твърде често ги разочароваме като им казваме, че най-вероятно няма. Когато ги накараме да си вдигнат ръката тези, които мислят, че има, 90 % се оказват вярващи, че не сме сами във Вселената“ – допълни Митко Славов.

Ели Маринова

Кадри от залата в Планетариума - авторът

Четете още: Над 300 деца в 16 постоянни групи изучават Космоса в Планетариума

 

Коментари

Новини Варна