IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
14:50 | 22 октомври 2018
Обновен: 08:21 | 30 април 2024

Във Варна ученици се потопиха в света на Радичков на старта на Националната седмица на четенето (СНИМКИ)

Целта на Националната седмица на четенето е децата да се запалят още повече по книгите

По материала работи: Слав Велев
УЧЕНИЦИТЕ ОТ 4-ТИ КЛАС на ОУ „Васил Друмев“ се потопиха в света на Радичков.

 

В средношколския комплекс на регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна стартира Националната седмица на четенето, която се организира от Министерството на образованието. Всеки ден до петък деца от различни възрасти ще участват в литературни четения. Началото беше дадено от ученици от 4-ти клас на ОУ „Васил Друмев“, които се потопиха в света на Йордан Радичков чрез произведенията му „Ние, врабчетата“ и „Малки жабешки истории“.

 

„Всяка година от Министерството на образованието определят една седмица след началото на учебната година, която е посветена на четенето. Може би за да проверят дали децата са се начели хубаво през лятната ваканция. Ние сме избрали да четем различни истории. Като цяло обаче решихме да посветим седмицата най-вече на Йордан Радичков, защото на 24 октомври се навършват 89 години от рождението му. Един знаков, интересен автор, който се изучава, както от малки, така и от големи. Заедно можем да направим опит за летене с децата на Варна“, сподели Румяна Йовева, която завежда Детски средношколски комплекс в регионалната библиотека „Пенчо Славейков“.

 

Оказа се, че поне сред четвъртокласниците от ОУ „Васил Друмев“ Радичков е предпочитан автор. „От Йордан Радичков обичам „Ние, врабчетата“. Някои от героите му са много смешни и забавни. Като цяло обичам да чета книги за животни, обикновено на Емилиян Станев“, сподели 10-годишната Ангелика. Нейният връстник Павел също разказа, че Радичков му е любим автор, а освен това с голям интерес четял енциклопедии за животни и праисторически създания. „Предимно обичам да чета художествена литература. Любимата ми авторка е Елисавета Багряна, но много обичам и Йордан Радичков“, каза пък четвъртокласничката Десислава.

 

Румяна Йовева беше категорична, че въпреки съвременните технологии, твърдо може да каже, че днешните деца четат. „Ако дойдете лятото в библиотеката ще видите празни рафтове, въпреки, че непрекъснато  получаваме нови книги. Малките четат различни приказни истории, докато по-големите са ориентирани към фентъзи и подобни неща. Има обаче и ученици, които четат много сериозна литература – изследователска, философска“, заяви още Румяна Йовева. 

 

Целта на Националната седмица на четенето е децата да се запалят още повече по книгите, да им се разнообрази ежедневието, но и не само това. „Имат и опознавателен момент тези литературни четения. В сряда ще имаме четене в стаята на приказките, където е много интересно и приятно както за малки, така и за големи. Идват и най-малките дечица до 5-годишна възраст с родителите си. Това, което им предлагаме е забавно и приятно. Има и много поуки, които могат да се извлекат от всяко четене, но като цяло самото общуване на децата е момент, който ги забавлява и носи удовлетворение по между им“, допълни Румяна Йовева.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НИКОЛА ДИМИТРОВ

Снимки: ПЛАМЕН ГУТИНОВ

Коментари

Новини Варна