IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
12:18 | 25 октомври 2018
Обновен: 02:27 | 14 април 2024

Български дарители от САЩ построиха площадка за игра в двора на училището за незрящи

Всички съоръжения са съобразени с уврежданията и възможностите на децата

По материала работи: Слав Велев
снимки: Пламен Гутинов

Родолюбиви българи от САЩ са помогнали и дарили средства, за да бъде открита днес детска площадка в двора на Специално училище за ученици с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов“ – Варна. Средствата са от Фондация Children of Bulgaria  (Децата на България). Ръководството ѝ работи напълно на доброволни начала.

 

„Това беше дългогодишна мечта за всички нас – и деца, и учители, сподели при откриването Жулиета Петкова - директор на СУУНЗ. Площадката се реализира благодарение на родолюбиви българи в САЩ. Коства ни година и половина изграждането на ѝ. Всички съоръжения са избрани от колегите ми - физиотерапевти и социални педагози и са съобразени с уврежданията и възможностите на децата. Малчуганите са много щастливи. Докато излезе документацията и разрешителното, те гледаха през прозорците и нямаха търпение да излязат и да се позабавляват“ – допълни директорът.Лентата на новата площадка бе тържествено прерязана от Жулиета Петкова и Коста Базитов – зам.-кмет на Община Варна, в чието съдействие се осъществява новата придобивка.

 

На площадката с площ 144 кв. м., на стойност 27 115 лева, са монтирани: пързалка; люлка - тип " махало"; клатушки (2 броя); детско съоръжение за баланс - "висящ мост"; музикална игра и детски тунел. Съоръженията са съобразени с възрастта, уврежданията и двигателните умения на учениците, което позволява максимален брой деца да изпитат удоволствие от играта на открито. Уредите дават нови възможности за моторното развитие на децата, тренирайки баланс, равновесие и координация. Обогатява се и сензорния им опит – децата могат да обследват и развиват познавателните си умения. Общата стойност, осигурена от дарителите  и училището е 40 789 лева.

 

Играейки на музикалната игра, изградена там, детето възпроизвежда реални музикални тонове чрез удряне с палките по тръбите. Така се удължава времето на активното му внимание и концентрация, дава се възможност за положително емоционално преживяване.

 

Новопостроената площадка позволява работа в екип, изграждане на нови социални умения и подпомага учебно-терапевтичния процес.

 

Спомоществователите са основали фондацията си през 2014 година в Ню Йорк с мисията да помогне на здравни, образователни и други институции да създадат по-добър свят за децата в България. До сега тя е набрала към 130 000 лева и е направила дарения на три институции в България.

 

По време на откриването деца от училището и преподавателите им направиха есенни апликации с природни материали в двора на новата площадка.

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

 

Топим се годишно с близо 1 000 души

Коментари

Новини Варна