IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Общество
11:43 | 2 юли 2014
Обновен: 21:56 | 5 декември 2023

Предстоят конструктивни огледи на пострадалите сгради в "Аспарухово"

Предстоят конструктивни огледи на пострадалите сгради в "Аспарухово"

По материала работи: Златина Добрева
Предстоят конструктивни огледи на пострадалите сгради в "Аспарухово"

Предстои да бъдат направени конструктивни експертизи на всяка една от пострадалите сгради в "Аспарухово", за да стане ясно кои са безопасни и какви ремонтни дейности трябва да бъдат извършени. Дано се окаже, че в повечето случаи - след аварийно укрепване, къщите отново бъдат годни за живеене, каза кметът Иван Портних. Той допълни, че по адресна регистрация около 1500 души от "Аспарухово" са евакуирани. Реалният им брой обаче е по-малък – около 1000 души. В момента няма хора без подслон, осигурили сме общински бази за настаняване, до дни ще е готово и селището от фургони, допълни той. Повечето от евакуираните са предпочели да се настанят при роднини.
Районите на запечатаните сгради се охраняват от полицията, привлечени са и частни охранителни фирми, за да има ред в евакуираните зони. За щастие има доста фирми, които имат желание да дарят материали, да реализират ремонтна дейност на пострадалите, за което им благодаря, каза кметът. Надявам се и на бърза реакция от Междуведомствената комисия - да осигури нужното финансиране за аварийните мероприятия. В момента над 90% от калните маси в "Аспарухово" са изчистени, работи се в парка и на ул. „Моряшка”, допълни той.
Сондажите, които извършват учени от Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски”, в пострадалия район "Аспарухово", в момента се провеждат на ул. „Кирил и Медотий”, съобщи Иван Портних. Специалистите извършват инженерно-геоложки, хидро-геоложки и хидроложки изследвания за общата устойчивост на територията и пригодността й за строителство, ще бъде направена оценка на опасността от свлачищно-ерозионни процеси, свързани с формиране на интензивни повърхностни потоци, обясни Олег Колев, главен експерт „Свлачища и укрепване на територии” към община Варна. Той допълни, че проучването ще послужи за технически решения за преодоляване на пораженията, ще бъдат определени и степента на риск на отделните зони. Успоредно с тях екипи на Геозащита – Варна, извършват хидроложки проучвания в заравнената част до водоема над ул. „Розова долина” и „Найчо Цанов”,  за установяване дълбочината и колебанието на подземните води.

Коментари

Новини Варна