Седмично поскъпване на агнешкото месо е отчетено само в Пловдив и Варна. В останалата част от страната пазарът остава спокоен. Това сочи Седмичният ценови анализ на МЗХГ. Цените на едро на цяло агне по области се задържат в границите от 12,30 лв./кг (Кърджали) до 14,54 лв./кг (Варна), а средната стойност за страната остава 13,49 лв./кг. В другите търговски обекти цялото агне се търгува на най-ниска цена в Бургас (11,40 лв./кг), а на най-висока – в Габрово (14,00 лв./кг). Единствено в Пловдив се отчита седмично ценово изменение, като продуктът поскъпва с 5,8%. В резултат, средната цена на дребно на цяло агне за страната се покачва с 0,5% на седмична база, до 13,15 лв./кг. През наблюдавания период средната цена на едро на цяло агне е с 0,34 лв./кг по-висока от тази на дребно в по-малките магазини.
Агнешки бут запазва цената си
Търговията на едро с агнешки бут се запазва в ценовия диапазон от 13,25 лв./кг в Смолян до 17,00 лв./кг в Русе. При липсата на седмични ценови колебания по области, средната цена на едро на агнешки бут за страната остава 14,36 лв./кг. Средната стойност за страната в големите търговски вериг се покачва с 1,7% на седмична база, до 14,74 лв./кг. За поредна седмица цените на дребно на агнешки бут в по-малките магазини варират от 11,70 лв./кг (Бургас) до 15,68 лв./кг (Русе). Само в областите Варна и Пловдив се наблюдават седмични ценови отклонения, като продуктът поскъпва съответно с 1,1% и 2,9%. Това води до незначително покачване на средната стойност за страната в ДТО с 0,1%, до 14,29 лв./кг. Средно за страната, цената на едро на агнешки бут е с 0,38 лв./кг по-ниска от тази на дребно в големите супермаркети и с 0,07 лв./кг по-висока от тази в по-малките магазини.
Равносметка
През изтеклия месец, пазарът на агнешко месо в страната е сравнително спокоен, като в преобладаваща част от областите цените се задържат на нивата от предходния месец. Средно за страната, към края на октомври цените на едро на цяло агне и агнешки бут се покачват съответно с 1,4% и 0,1% на месечна база, докато тази на агнешка плешка се понижава с 0,1%. В рамките на едномесечния период средните цени на дребно на агнешки бут и плешка в големите търговски вериги се увеличават съответно с 1,7% и 1,2%. Към края на месеца не е отчетено предлагане на цяло агне в големите търговски вериги. При търговията на дребно с агнешко месо в по-малките магазини е налице леко месечно покачване на средните стойности за страната – с 0,5% за цяло агне и с по 0,1% за агнешки бут и агнешка плешка.
agrozona.bg
Четете още:Акция Зима: Наред за проверки – каруци и велосипедисти
Коментари