IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
13:17 | 21 юли 2014
Обновен: 00:25 | 18 април 2024

Обществен съвет към БЧК ще разпределя 350 000 лв. на пострадалите от „Аспарухово“

Обществен съвет към БЧК ще разпределя 350 000 лв. на пострадалите от „Аспарухово“

По материала работи: Ставри Таргов
Обществен съвет към БЧК ще разпределя 350 000 лв. на пострадалите от „Аспарухово“


Обществен съвет към БЧК – Варна, ще разпределя парите от националната дарителска кампания на червенокръстката организация за пострадалите от район Аспарухово. Новата структура бе учредена днес. Нейната основна цел е да идентифицира всички пострадали от потопа в квартала в условията на пълна прозрачност, подчерта председателят на БЧК – Варна, Илия Раев. Той посочи, че по досегашните списъци нуждаещите се от помощи са над 400 души, като близо 100 от тях са в особено тежко положение.
От националната дарителска кампания на БЧКдосега са събрани близо 1 млн. лв. 40% са за Варна, 50% за Добрич, 10% за Велико Търново. Това означава, че новоучреденият обществен съвет ще разпределя сума от порядъка на 350 000 лв. Идеята е на пострадалите да се дават пари, защото ако е стока, ще трябва да се обявява обществена поръчка, което ще забави много подпомагането, обясни Раев.
Общественият съвет включва общо 14 души. Негов председател ще е Юлиян Страшимиров, зам.председател на БЧК – Варна, а секретар – Милена Сиракова, шеф на секретариата на областната организация на червенокръстката организация. Сред членовете са зам.кметът на община Варна д-р Лидия Маринова, директорът на „Социално подпомагане“ Адриана Григорова, общественици, доброволци, представители на неправителствени организации и журналисти. Обществениците нямат да получават възнаграждения за труда си. Техните заседания ще са открити за медии и граждани.
След потопа в „Аспарухово“ бяха съборени 48 опасни къщи, други 228 бяха евакуирани. Изведените от домовете им хора са над 1270. 

Ставри Таргов

Коментари

Новини Варна