IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
18:00 | 23 юли 2014
Обновен: 07:15 | 21 април 2024

8 души пипнаха сифилис през юни

8 души пипнаха сифилис през юни

По материала работи: Ставри Таргов
8 души пипнаха сифилис през юни

Увеличение има при хламидийните инфекции, които могат да доведат до безплодие

8 души се заразиха със сифилис през юни, съобщи от д-р Светла Станева, директор на Регионалната здравна инспекция във Варна. Диагнозата е потвърдена с лабораторни изследвания. Пациентите са насочени за лечение. Няма увеличение на венерическата зараза, бе категорична тя. През април т.г. регистрираните случаи са били 20, през май – 21.
Има увеличение обаче при хламидийните инфекции. През юни потвърдените с лабораторни изследвания случаи са 21, докато през април те са били 10. Има нарастване, но на този етап не може да се говори за епидемично разпространение, бе категоричен шефът на РЗИ – Варна.
Хламидийните инфекции се отчитат от 2011 г. след промени в Наредба 21. Дотогава те не са били предмет на регистрация.
Хламидиите са особено коварни, тъй като заразяването с тях няма видими проявления при три четвърти от жените и при половината от мъжете. Ако инфекцията не се лекува навреме, може да засегне репродуктивните органи на дамите и да доведе до безплодие.
Човек може да се зарази от хламидии и при ползване на обществени тоалетни и басейни. Затова е добре веднъж в годината да се подложи на тест.

Черно море

Коментари

Новини Варна