IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
10:28 | 18 март 2019
Обновен: 07:40 | 24 април 2024

Учат малки деца във Варна как се садят зеленчуци и отглеждат животни

Крайната цел е да разберат откъде идва храната на масата

По материала работи: Ставри Таргов
Учат малки деца във Варна как се садят зеленчуци и отглеждат животни

Деца от предучилищна възраст и I клас във Варна ще се учат как се садят зеленчуци и отглеждат животни. Така ще разберат естествено какво се случва преди момента, в който виждаме храната в чинията на масата. Ще се запознаят и говорят с хората, които са пряко отговорни за произвеждането на тази храна и ще разберат колко труд, грижа и любов са необходими за получаването й.

 

Целта на инициативата, която ще стартира на 29 март и ще се реализира през настоящата календарна година, е природно образование, развитие на отговорно отношение към околната среда, осмисляне на живота в хармония с природата и ученето на място чрез реална практика извън класната стая и града. Занятията ще се провеждат  един път месечно по време на учебните занятия на учениците.

 

Те ще посещават ферма или земеделски производител в региона, който отглежда екологично чисто растения или животни. Ще садят зеленчуци, ще учат как се прави мед и ще присъстват на събирането му от пчелните кошери, ще се погрижат за пасищни животни и ще наблюдават (участват) в процеса на доене и правене на млечни продукти, ще месят и пекат хляб и други.

 

Съвременните поколения растат с представата, че е добре да имаш много и от всичко, че технологиите и финансовите средства са единствените, които осигуряват свобода и самоотъждествяване. Че опазването на околната среда е нещо далечно, което не зависи пряко от отделния човек. Че всичко може да се подмени с ново и източниците са неизчерпаеми.

 

Тези възприятия не са свързани пряко с природата, смятат авторите на инициативата, производители на биопродукти, които поемат сами финансирането й.

 

Тази нова за страната ни инициатива, която ще е част от учебната програма на децата, ще доведе и до позитивно себевъзприятие на учениците и развитие на лична и пряка отговорност към действията, свързани с опазването на околната среда и природата.

 

Черно море

 

Коментари

Новини Варна