IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 27°
Общество
11:35 | 10 април 2019
Обновен: 07:05 | 18 юни 2024

Анкетират 414 домакинства във Варненско използват ли информационни и комуникационни технологии

Наблюдението ще се извърши в периода април - юни

По материала работи: Пламен Янков
Анкетират 414 домакинства във Варненско използват ли информационни и комуникационни технологии

За поредна година, в периода април - юни, на територията на цялата страна Националният статистически институт, чрез териториалните статистически бюра, провежда две анкетни наблюдения в областта на статистиката на информационното общество - „Изследване за използването на информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в домакинствата и от лицата“ и „Изследване за използването на информационни и комуникационни технологии (ИКТ) и е-търговията в предприятията“. Изследванията се провеждат във всички държави-членки на ЕС по единна методология. Това дава възможност получената информация да бъде съпоставима на европейско ниво.

 

В област Варна, в рамките на наблюдението за използване на ИКТ в домакинствата и от лицата ще бъдат посетени 414 домакинства от 8 града - Варна, Аксаково, Белослав, Девня, Долни Чифлик, Дългопол, Провадия и Суворово и 10 села - Белоградец, Въглен, Голица, Гроздьово, Казашко, Равна, Страшимирово, Тополи, Цонево и Юнак. Домакинствата са включени в извадката чрез използването на случаен подбор, с който се гарантира представителността на резултатите.

 

Наблюдението ще се осъществи от анкетьори, които са специално обучени за провеждане на персонални интервюта. При посещенията си в домакинствата те ще се легитимират със служебни карти. Обект на изследването са домакинствата и лицата в тях на възраст между 16 и 74 навършени години.

 

По данни от проучването, проведено сред домакинствата през 2018 г. от отдел „Статистически изследвания - Варна“, 76.6% от домакинствата в област Варна имат достъп до интернет в домовете си, като е отбелязан ръст от 5.4 процентни пункта спрямо предходната година. Областта е на трето място в страната по този показател и над средната стойност за страната, която е 72.1%. За периода 2010 - 2018 г. се наблюдава ръст от 48.5 процентни пункта на домакинствата в областта с достъп до глобалната мрежа.

 

Предприятията от област Варна, които са включени в наблюдението за използване на ИКТ в предприятията са от различни икономически сектори - преработваща промишленост, строителство, търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети, транспорт, хотелиерство и ресторантьорство, административни и спомагателни дейности и други. Респондентите имат възможност сами да определят начина, по който да подадат необходимата информация - онлайн или на хартиен носител, чрез анкетиране на място.


Целта на двете наблюдения е да бъде осигурена международно съпоставима информация за развитието и напредъка на информационното общество сред населението и бизнеса по различни показатели: достъп до интернет, използване на информационни и комуникационни технологии, електронна търговия, електронно правителство и други.

Коментари

Новини Варна