IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
14:09 | 3 февруари 2015
Обновен: 04:24 | 22 април 2024

Предлагат работа на младежите до 24 г.

Одобрени са 113 места за лични асистенти на хора с увреждания

По материала работи: Златина Добрева
Предлагат работа на младежите до 24 г.

Всички млади хора до 24 г., напуснали формалното образование или останали без работа, ще получат в рамките на 4 месеца качествено предложение за заетост, чиракуване, стаж или продължаващо обучение, съобразено с индивидуалните им потребности. Това съобщиха от Регионалната служба по заетостта (РСЗ) във Варна.
Офертите са в рамките на националния план за изпълнение на Европейската гаранция за младежта. Ще се работи и с всички младежи до 29 г., независимо от продължителността на регистрацията им в бюрата по труда, съобразно наличните финансови ресурси и търсенето на работна сила в реалния сектор.
През тази година ще се реализира отново и националната програма „Асистенти на хора с увреждания”. За Варненска област са одобрени 113 работни места. Наетите за лични асистенти безработни сключват трудови договори с дирекциите „Социално подпомагане” при 5-часов работен ден. През 2015 г. е извършена промяна в програмата, която ще разшири достъпа за включване на нуждаещите се. Месечният доход на член от семейството на хората, нуждаещи се от постоянни грижи по програмата, трябва да не надвишава петкратния размер на гарантирания минимален доход. Това изискване не се отнася за децата до 18 г. с трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане, с определена чужда помощ и децата, изведени от специализирана институция за хора с увреждания.
Одобрени за финансиране през 2015 г. са и 12 регионални програми на общините от областта. Те ще осигурят препитание на 125 безработни. Планираните дейности са в широк диапазон – опазване на обществения ред и общинската собственост (училища, детски градини), екологични дейности, подкрепа за развитието на туризма, археологически разкопки и поддържане на паметници на културата и други.
През 2015 г. ще стартира изпълнението на утвърдените проекти по национална програма „Клио”. Предвидено е осигуряване на обучение и заетост на безработни чрез разкриване на работни места в дейности по опазване, поддържане, реставрация и обслужване на обекти, включително недвижимо културно наследство. В одобрените проекти на общините Девня, Бяла, Дългопол и Провадия е предвидена възможността за включване в обучение по професионална квалификация и заетост на общо 9 безработни, съобщават още от РСЗ - Варна.
Ставри Стефанов

Коментари

Новини Варна