IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Общество
12:13 | 15 май 2019
Обновен: 14:19 | 29 март 2024

Отличиха 40 личности и колективи с награда "Варна" за 2019 година

Призовете ще бъдат връчени на официална церемония в зала „Пленарна“ на 22 май

По материала работи: Слав Велев
Отличиха 40 личности и колективи с награда "Варна" за 2019 година

Общо 40 личности и колективи с постижения в областта на културата, науката и образованието ще бъдат отличени с награда „Варна“ тази година. Номинациите бяха одобрени с почти пълно единодушие на днешното заседание на Общинския съвет.

 

Съветниците решиха в пет категории в системата на предучилищното и училищното образование да има по двама носители на наградата.

 

Отличията ще бъдат връчени на официална церемония в зала „Пленарна“ на 22 май.

 

Носителите в сферата на културата:

 

ГОЛЯМА НАГРАДА „ВАРНА”:

 

Гаро Левон Кешишян – световноизвестен фотограф-художник, за високи постижения и принос към българската и световна фотография

 

Хор на варненските момчета и младежи при Хорова школа „Проф. Марин Чонев“ – Община Варна с диригент Дарина Кроснева – Стаменова – за ярки художествено-творчески постижения и отбелязване на 50-годишния юбилей на хора

 

І. ЛИТЕРАТУРА

 

Ангел Христов Дюлгеров – за постижения като литературен критик с многобройни публикации в централния и местния печат.

 

ІІ. ИЗОБРАЗИТЕЛНИ ИЗКУСТВА

 

Школа по изкуства за деца и младежи в неравностойно положение „Дедал” с ръководител Дарин Димчев Сотиров – за уникалните проекти и дръзновените идеи на младите таланти, школата се е превърнала в един от символите на младежкото творчество в град Варна.

 

ІІІ. ТЕАТЪР

 

Екипът на Драматичен театър „Стоян Бъчваров” – ТМПЦ – Варна – за постановъчен екип, изпълнители и актьорски състав за постановката „Драконът“ от Евгений Шварц.

 

Веселина Методиева Михалкова – за блестящо изпълнение в премиерните постановки „Магьосническо езеро“ по А. П. Чехов и „Телефонът на мъртвеца“ от Сара Раул в ролите на Аркадина и г-жа Готлиб.

 

Пламен Владимиров Георгиев – за блестящото му превъплъщаване в ролята на Р. Ф. (Ар Еф) Симпсън от мюзикъла „Да пееш под дъжда“ и в ролята на Бил Лезли в „Бащи, лъжи и още нещо“ от Рей Куни.

 

ІV. МУЗИКА

 

Евгения Димова Паскова – старши преподавател по цигулка в НУИ „Добри Христов“, за дългогодишна концертна дейност и педагогически успехи.

 

V. ОПЕРА (изпълнителско изкуство)

 

Екипът на Държавна опера към ТМПЦ – Варна – за постановъчен екип и изпълнители – симфоничен оркестър, солисти, хор и балет на Държавна опера – Варна за мюзикъла „Да пееш под дъжда“ по сценарий на Бети Комдън и Адолф Грийн.

 

Александър Димитров Мутафчийски – за режисурата му на спектакъла “Царицата на чардаша“ и превъплъщаването му в ролята на Бони.

 

VІ. ТАНЦ

 

Ансамбъл за народни песни и танци „Одесос“ при ОД на МВР – Варна с художествен ръководител Радослав Йовев Иванов – за 65-годишнината на ансамбъла и представяне на традиционната българска култура и фолклор на Варненска област по света, на високо художествено ниво.

 

Любомир Петров Кацаров – за принос в развитието на балетното изкуство и педагогическата му дейност (един от първите солист-балетисти на варненска опера).

 

Димитричка Стоянова Кателиева – за принос към танцовото изкуство в град Варна и работата й с младите хора.

 

VІІ. КИНО

 

„4 Френдс студио“ с творчески ръководител Мирослава Василева Арнаудова – Евстатиева – за реализиране на проекта – класическа куклена анимация със заглавието „Вълшебното копче“ и филма „Тайната на Пипин“.

 

Вилиана Иванова Кръстева – за въвеждане на нова документална постпродукция – „Репетиция“ по БНТ 2.

 

VІІІ. АРХИТЕКТУРА

 

арх. Тодор Димов Даскалов – за особен принос в проектирането и реализацията на сгради паметници на културата в град Варна.

 

IХ. ЖУРНАЛИСТИКА

 

Доно Цветков Славчев – за принос към електронните медии и 25-годишнината на авторското му предаване „Може би ДА“ за българска поп-рок музика, което се излъчва по Радио Варна на БНР.

 

Виолета Микова Тончева – за постиженията й като журналист и автор на изследвания и критически текстове за медии, литература, визуални изкуства и архитектура.

 

Носителите на награда “Варна” в сферата на науката и висшето образование са:

 

I . ХУМАНИТАРНИ НАУКИ

 

ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА: Кап. I ранг проф. д-р Калин Спасов Калинов – за научен проект „Аспекти на теорията на организациите“ .

 

КОЛЕКТИВНА НАГРАДА: Научен колектив с ръководител проф. д-р Галина Николова Шамонина – за проект Международна квалификационна школа „Съвременни педагогически технологии в обучението по руски език като чужд“.

 

II. ПРИРОДНИ НАУКИ

 

ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА: Доц. д-р Йордан Радков Димитров, дм – за цялостната научно-изследователска, преподавателска и лечебна дейност в областта на пневмологията и фтизиатрията.

 

КОЛЕКТИВНА НАГРАДА:   Екипът на „Център по интервенционална рентгенология“ към УМБАЛ „Света Марина“ – Варна с ръководител д-р Чавдар Христов Бъчваров – за принос в развитието и прилагането на иновативни медицински методи и технологии в интервенционалната рентгенология във Варна.

 

III . ОБЩЕСТВЕНИ НАУКИ

 

ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА: Проф. д-р Зоя Костова Младенова – за научно изследване „Трансформационни процеси в областта на икономическата теория в България през периода 1990-2011г. (поглед отвътре)“.

 

КОЛЕКТИВНА НАГРАДА: Н аучен колектив с ръководител доц. д-р инж. Милена Тенчева Кичекова – за Международен проект за креативни умения „Варна спагети инженеринг“.

 

IV. ТЕХНИЧЕСКИ НАУКИ

 

ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА: Гл. ас. инж. Силвия Димитрова Кирилова – за разработката „Алтернативен метод за оценка на коефициента, отчитащ външните условия в индекса за енергийна ефективност на корабите“.

 

КОЛЕКТИВНА НАГРАДА: Научен колектив с ръководител доц. д-р инж. Стефан Николов Кюлевчелиев – за разработката „Метод за предпроектно изследване на хидродинамиката на подводен апарат при мисия в близост до свободната водна повърхност“.

 

Носителите на награда „Варна“ 2019 г. в системата на предучилищното и училищното образование са:

 

І. „Ученик на годината” в областта на общообразователната подготовка

 

Радина Росенова Узунова – ученичка от ХII клас в Първа езикова гимназия .Носител на престижни литературни награди с утвърждаване авторитета на гимназията на национално и регионално ниво. Първа награда на Националния конкурс“Любовта в нас“, втора награда на Национален конкурс „Христос воскресе – радост донесе“ и много други.

 

Александър Тонев Кръстев – ученик от ХII клас в МГ „Д-р Петър Берон“. Високи постижения в областта на информатиката, математиката и физиката. Медалист от международни и национални състезания и олимпиади.

 

ІІ. „Ученик на годината” в областта на професионалната подготовка

 

Теодор Димитров Христов – ученик от ХII клас в Спортно училище „Георги Бенковски“, национален състезател по „кикбокс“. Отлично представяне на световно първенство в Италия, второ място на Световна купа в Унгария и множество първи места от държавни лични и отборни първенства.

 

ІІІ. „Учител на годината” в областта на предучилищното образование

 

Юлияна Божимирова Ангелова – старши учител по музика в ДГ № 18 „Чайка“. Нейни възпитаници се представят успешно на концерти, конкурси и фестивали.

 

Елена Савова Колева – главен учител в ДГ № 42 „Българче“. Доказан професионалист, с усет към новото и нестандартното. В работата си проявява проектно-изследователски подход и развива творческо мислене в децата.

 

ІV. „Учител на годината” в областта на обслужващите звена

 

Няма номинации.

 

V. „Учител на годината” в областта на основното образование

 

Галина Парашкевова Парушева – Радева – учител по изобразително изкуство в ОУ „Захари Стоянов“. В работата си прилага оригинални и иновативни методи, а нейни възпитаници се класират на призови места на регионално, национално и международно равнище.

 

VI. „Учител на годината” в областта на средното образование

 

Палмира Здравкова Дачева – старши учител по философия в МГ „Д-р Петър Берон“. Работи с даровити деца в областта на философските науки. Учениците й печелят първи места и медали от национални философски олимпиади и състезания. Участва в конференции, работи по проекти и програми.

 

VII. „Учител на годината” в областта на професионалната подготовка

 

Красимир Стефанов Кирилов –   дългогодишен преподавател по спорт „кикбокс“ в Спортно училище „Георги Бенковски“. Изявен професионалист с доказан принос в развитието на спорт „кикбокс“ във Варна и България. Учениците му са носители на държавни и международни отличия.

 

VIII. “Колектив на годината” в областта на предучилищното образование

 

Детска градина № 17 „Д-р Петър Берон“ с директор Драгомир Николов Бакалов . Колективът е ориентиран към всички нови тенденции и виждания за развитие на предучилищното образование. Дейността на детската градина е насочена към формиране на отношение към природосъобразен и здравословен начин на живот.

 

Детска градина № 8 “Христо Ботев” с директор Веска Добрева Янакиева. Дейността на колектива се отличава с новаторство и инициативност. В ежедневната си работа педагозите прилагат оригинални образователни стратегии и политики. Носители са на редица награди от различни участия.

 

ІХ. „Колектив на годината” в областта на основното училищно образование и обслужващите звена

 

Основно училище „Захари Стоянов“ с директор Тодорка Димитрова Колева. Колективът се отличава с висок професионализъм, новаторство и инициативност. Успешни изяви на учениците на състезания, олимпиади и проекти, както на национално така и на европейско ниво.

 

Основно училище „Св. Иван Рилски“ – Варна с директор Димитър Василев Димитров. Колективът прилага иновативни методи и подходи за повишаване на мотивацията на учениците за разширяване кръгозора им и опознаване на ползите от образованието.

 

Х. „Колектив на годината” в областта на средното училищно образование и обслужващите звена

 

Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ с директор Павлин Панов Петков. Гимназията има цялостен принос в развитието на образованието както във Варна, така и в страната. Професионализмът, ентусиазмът, колективният дух на учителите, с активното сътрудничество на ученици и родители, водят до изключителни резултати.

 

Национално училище по изкуствата „Добри Христов“ с директор Йорданка Любомирова Манева. Училище с дългогодишна и богата история, свързана с развитието на културата във Варна, страната и чужбина. Многобройни са националните и международните награди на учители и ученици.

Ели Маринова

 

Коментари

Новини Варна