IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Общество
05:30 | 12 септември 2014
Обновен: 00:11 | 19 април 2024

16 топкардиолози от ЕС идват за лятно училище във Варна

16 топкардиолози от ЕС идват за лятно училище във Варна

По материала работи: Златина Добрева
16 топкардиолози от ЕС идват за лятно училище във Варна

16 от най-изявените специалисти по артериална хипертония в Европа и 8 от България ще бъдат лектори на традиционното ежегодно лятно училище по хипертония, организирано от Европейското дружество по хипертония (EHS). Форумът ще се състои от 20 до 26 септември във Варна, съобщиха от Медицинския университет в града. Участие в лятното училище ще вземат близо 60 представители от всички страни на Европа, Аржентина, Ливан, Сирия и България. То е една от най-успешните инициативи на EHS,  насочена към обучение на млади лекари или специалисти, решили да се посветят на изучаването и работата по проблемите на артериалната хипертония.
Заболяването, по-известно като високо кръвно, е най-често срещаното в света – между 30-45% от възрастното население страда от него, като процентите нарастват драстично с напредване на възрастта. Стряскащи са и фактите, че предизвиква близо 20 млн. мозъчни инсулта годишно и взима 8 млн. жертви годишно.
Към 2012 г. хипертоници на планетата са били около 970 млн., като до 2025 г. прогнозите са, че ще нараснат до 1,56 млрд. Повишеното артериално налягане е най-важният рисков фактор за развитието на сърдечно-съдовите заболявания. Смята се, че около 35% от всички атеросклеротични инциденти са в резултат на артериалната хипертония. В световен мащаб около 57% от мозъчните инсулти и 47% от случаите на коронарна болест на сърцето се дължат на високото кръвно.
Ставри Стефанов

Коментари

Новини Варна