IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
12:12 | 30 септември 2014
Обновен: 19:12 | 28 март 2024

Номинираха младежите от СУПЦ за европейци на годината

Номинираха младежите от СУПЦ за европейци на годината

По материала работи: Златина Добрева
Стотици доброволци се събират в "Аспарухово"

Младежите от учебния център "Анастасия д-р Желeзкова" във Варна бяха номинирани за европейски граждани на годината от евродепутата Момчил Неков. Учениците от дома бяха сред първите, притекли се на помощ при наводнението в "Аспарухово" през юни.
Наградата "Европейски гражданин" се присъжда всяка година от Европейския парламент за отстояване и разпространяване на европейските ценности.
Наводненията в България взеха жертви и причиниха огромни материални щети, но те породиха и един достоен за възхищение и следване феномен - доброволчеството, пише Неков в мотивите си.
Той разказва, че хиляди доброволци, включително деца с увреждания, бежанци, представители на еврейската и ромската общност са помагали на нуждаещите се.
Младежите в неравностойно положение от Социален учебно-професионален център "Анастасия д-р Желeзкова" бяха най-малките и едни от най-активните доброволци, които се включиха в почистването. Тяхната самоотверженост и съпричастност са достойни за наградата "Европейски гражданин". Духът на съпричастност, който демонстрираха младежите, спомогна за сплотяването на българската нация около основни европейски ценности като взаимното уважение, приятелството и толерантността. Силно се надявам, че журито ще оцени изключителното им дело, което ще спомогне за укрепването на европейския дух на солидарност, съпричастност и взаимопомощ сред българите, казва още Неков.
Наградата на Европейския парламент няма материално изражение. Досега нейни носители от България са били поетът Валери Петров, корабният механик от лайнера "Конкордия" Петър Петров и д-р Милен Врабевски.
В центъра във Варна 88 младежи с увреждания усвояват професии.

Коментари

Новини Варна