IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
13:35 | 1 октомври 2014
Обновен: 07:30 | 19 април 2024

В АГ-то всяка трета операция е безкръвна

В АГ-то всяка трета операция е безкръвна

По материала работи: Златина Добрева
В АГ-то всяка трета операция е безкръвна

В Специализираната АГ болница – СБАГАЛ „Проф. Д. Стаматов” – Варна, всяка трета пациентка с гинекологични проблеми се оперира безкръвно. Това съобщи управителят на лечебното заведение д-р Радослав Минков. Въпреки че лапароскопският метод не е панацея, той се прилага при все повече гинекологични интервенции. Уникален е не само за хирурзите, но и за пациентките. Операциите се извършват при минимален разрез, възстановяването е изключително бързо и безболезнено, като оперираната още на другия ден може да се движи свободно и без проблеми.
Специалистите в АГ болница вече имат достатъчно натрупан опит в заместването чрез новия подход дори и на големи коремни операции, при които се налага изваждането на част или на всички детеродни органи на пациентките поради различни гинекологични заболявания, каза още д-р Минков. Той потвърди щадящия елемент от лапароскопските операции. Ако намесата е минала без сериозни проблеми, пациентката лежи в реанимацията само няколко часа до отминаване действието на упойката и може да бъде изписана от болницата още на следващия ден.
Д-р Минков обясни още, че за подобни операции, както е в развитите страни, освен опитни лекари е необходима достатъчно и добра техника. Преди няколко години болницата получи от общината нов лапароскоп, който върши много добра работа и дава много добър образ и прецизност по време на манипулациите. За съжаление, за да бъде наложен рутинно този метод, се изисква повече апаратура, защото когато имаш в един ден две-три пациентки за операция, са нужни няколко сета, а болницата има един, обясни д-р Минков.

Коментари

Новини Варна