IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
10:27 | 17 октомври 2019
Обновен: 18:39 | 14 май 2024

Ракът на простатата и методи за превенцията му – акцент на форум във Варна

10-та Национална онкологична конференция се провежда от днес на „Златни пясъци“

По материала работи: Слав Велев
Ракът на простатата и методи за превенцията му – акцент на форум във Варна

Своя 10-годишен юбилей отбелязва Годишната национална конференция МОРЕ (Мултидисциплинарни Онкологични Разговори и Екстракти) през  този октомври. Тя е инициатива на Българско онкологично научно дружество, Българско медицинско сдружение по хематология и СБАЛОЗ „Д-р Марко Марков” – Варна, които организират ежегодни национални форуми, посветени на най-значимите проблеми на клиничната онкология в България. От 4 години МОРЕ се провежда под егидата на Община – Варна. Тазгодишната конференция МОРЕ 2019 се провежда от днес, 17 и ще продължи до 19 октомври в х-л „Адмирал“, Златни пясъци. Водеща тема на научната програма е ракът на простатната жлеза и най-съвременните методи за неговата превенция, диагностика и лечение. Върху заключителния документ цяла година работи експертен борд от 24 хабилитирани специалисти от всички онкологични центрове в страната. Изработеният от тях национален консенсус ще бъде обсъден и приет на конференция МОРЕ 2019, за да стане актуален наръчник на българските онколози.

 

Досегашните 9 конференции учредиха 16 експертни борда с най-авторитетни български онколози от 15 медицински специалности, съставиха и публикуваха 16 клинични ръководства за ракови заболявания и 10 учебни книги за продължаващо медицинско обучение по онкология, публикуваха една научна монография, номинираха и наградиха 6 български лекари с принос в клиничната онкология. Конференция МОРЕ 2019 ще връчи седмата ежегодна национална награда за принос в българската клинична онкология. Номинирани са трима учени с оригинални разработки в диагностичната и лечебната онкология. Победителят, определен чрез тайно електронно гласуване на членовете на експертния борд, ще получи парично дарение и оригинална почетна статуетка с образа на древнотракийския бог Дарзалас, покровител на град Одесос. Церемонията по награждаването е от 17.00 ч. на 17 октомври.  В експертния борд са и водещи български уролози, генетици, патолози, лъчетерапевти и медицински онколози.

 

Приемат заявки за второто издание на Европейска литературна награда „Димитър Димов“

Коментари

Новини Варна