IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
12:47 | 24 октомври 2019
Обновен: 16:47 | 10 май 2024

В урологията на МБАЛ „Света Анна“ почти всяка втора операция е на камъни в бъбреците

Клиниката получи супермодерна апаратура за безкръвни интервенции

По материала работи: Ставри Таргов
Доц. Ганев демонстрира новия лазер за разбиване на камъни в уретера и бъбрека. Снимка авторът

40% от операциите в урологията на МБАЛ „Света Анна“ са свързани с бъбречнокаменната болест. Толкова са интервенциите на онкологичните заболявания – карцином на бъбрека, простата, пикочния мехур… Останалите 20% са на пациенти по спешност, идващи от цяла Североизточна България.

 

Това съобщи доц. д-р Тошо Ганев, ръководител на клиниката по урология в морския ни „Пирогов“. Поводът бе получаването на 2 дарения - нов лазер за разбиване на камъни в уретера и бъбрека и нов апарат за биполярна резекция на простатата.  

 

Първото е осигурено със средства на община Варна и е на стойност близо 120 000 лв. Модерната апаратура позволява разбиване на камъни с големина 2 – 3 см по безкръвен начин, който позволява на пациента да бъде изписан още на втория ден. Предимствата са, че няма разрез, усложнения и евентуални инфекции, обясни доц. Ганев.

 

Вторият апарат, чрез който увредената част от простатната жлеза се изпарява с биполярна плазма, е закупен със съдействието на българка, чийто баща е лекуван в клиниката. Тя е дарила половината от средствата за техниката, която струва над 20 000 лв.

 

Много съм благодарен за модерното оборудване, дарено от общината и една достойна българка, не скри доц. Ганев. Имаме прекрасен екип от 15 души, между които и 5 специализанти. Новата техника им развързва ръцете и всички ще можем да работим много по-спокойно, добави той.

 

Всеки месец в клиниката по урология се правят около 200 операции, годишният им брой е около 2 000. За натовареността й говори фактът, че интервенциите, 80 от които безкръвни, се планират за месец напред.  Тя е с е с най-високото - трето ниво на компетентност.  

 

Ставри Таргов

 

 

Коментари

Новини Варна