IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Общество
15:22 | 2 декември 2019
Обновен: 13:17 | 11 април 2024

100 изпълнители от страната дойдоха за „Вапцарови дни – Варна 2019“

Кои са наградените участници

По материала работи: Слав Велев
100 изпълнители от страната дойдоха за „Вапцарови дни – Варна 2019“

Завършиха V-ят Национален конкурс – рецитал по творби на Вапцаров за любители и I-ят Национален литературен конкурс за творби, посветени на Н.Й. Вапцаров във Варна. Организатори на тази проява са ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“, Съюза на българските писатели, Община Варна, Академия „Славянска прегръдка“ с медийната подкрепа на медийна група „Черно море“. Жури на Националният литературен конкурс за творби / есета и поезия/ бе в състав: Елка Няголова – председател и членове Надя Попова и Иван Есенски – и тримата членове на СБП.

 

Трета награда бе връчена на поета от Варна Иван Овчаров за стихотворението му „Безсмъртието“, втора – на Николай Дялков от Тополовград за „Есенни минзухари“, първа – на Йордан Пеев от Стара Загора за стихотворението „На Никола Вапцаров“. Голямата награда и Плакет от кмета на Варна получи поета от Разград Пламен Панчев за „И всъщност…“.

 

В рецитаторския конкурс се включиха около 100 изпълнители то цяла България.Петчленното жури в състав: Елка Няголова – поетеса, председател, Тодор Йотов – капитан I ранг,представител на ВВМУ, Свилен Стоянов – актьор, Адриана Петрова – гл.- експерт в дирекция „Образование и младежки дейности“ и Мая Вапцарова – режисьор и поет, племенница на Вапцаров определи наградите в отделните категории. В трите възрастови групи победители станаха:

 

В първа категория/ от 5 до 12 години/ - Каролина Иванова, на 7 г за изпълнение на стихотворението „Бай Иван“ и Кристиян Ламбов, на 7 г за „Влак“.

 

Във втора възрастова група/ от 13 до 18 г/ победител е Габриела Дянкова, 17 г за есето „Вапцаров за театъра и киното“.

 

В трета възрастова група / от 19 до 24 г/ - Симона Алексиева, 19 г, за разказа „Дафина“.

 

Голямата награда на конкурса и Специалната награда на ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“ бе връчена от кап I ранг Калин Калинов, зам.началник по учебната и научна част на ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“ на Александра Златева, на 18 г, за изпълнение на „Песен за човека“. Та бе победител и миналата година.На 7 декември, когато ще бъдат отбелязани 110 години от рождението на великият поет, Александра Златева ще изпълни стихотворението пред паметника на поета в двора на ВВМУ.

 

Финансовите награди бяха осигурени от Община Варна.

 

ТV „Черно море“ ще ви направи съпричастни с Гала концерта със запис на изпълненията на най-добрите и ще бъде излъчен в навечерието на Нова година.

 

Tри експозиции на четирима автори подрежда Градската галерия

Коментари

Новини Варна