IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
20:33 | 9 март 2015
Обновен: 10:18 | 25 април 2024

Преглеждат безплатно за глаукома във Варна

Продължава и профилактиката за ранна диагностика на онкологични заболявания

По материала работи: Борис Проданов
Преглеждат безплатно за глаукома във Варна

Безплатни профилактични прегледи за глаукома се провеждат за седма поредна година в Специализираната очна болница във Варна. Специалистите от лечебното заведение приемат пациенти от 9 до 13 март, а инициативата е свързана със Световната седмица, посветена на заболяването.


За прегледите е необходимо предварително записване на телефон 052/ 63 49 01.


Програмата е подходяща за хора над 40-годишна възраст с фамилна обремененост или с риск от развитие на глаукома.


По време на профилактичния преглед ще бъде изследвана зрителната острота, ще се измерва вътреочното налягане и ще се оценява състоянието на зрителния нерв чрез оглед на очното дъно.


При съмнение за глаукома или новооткрито заболяване пациентите ще бъдат насочени за допълнителни изследвания за уточняване на диагнозата - денонощна крива за проследяване на колебанията на вътреочното налягане, автоматизирана периметрия, измерване на централната роговична дебелина (пахиметрия) и оптична кохерентна томография.


До края на месец март продължават и безплатните прегледи за онкологични заболявания в Специализираната болница за активно лечение на онкологичните заболявания „Д-р Марко А.Марков – Варна” ЕООД. Профилактиката е за ранна диагностика на най-разпространените онкологични заболявания – рак на гърдата, рак на шийката на матката, рак на простатата и рак на дебелото черво. Прегледите се реализират всеки работен ден от 10 до 13 часа в дните от 9 до 31 март включително.

 

Коментари

Новини Варна