IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
17:23 | 15 март 2015
Обновен: 13:40 | 25 април 2024

За втори път изследват концентрацията на радон в панелките

Проучването ще е на 2 етапа от по шест месеца

По материала работи: Ставри Таргов
За втори път изследват концентрацията на радон в панелките


Във Варна стартира второ национално проучване за определяне на нивата на радон в жилищни и обществени сгради. Това съобщиха за в. „Черно море“ от Регионалната здравна инспекция. За Варненска област са предвидени 102 детектора за радон, които ще бъдат поставени в домовете на доброволци. Повечето от тях са вече раздадени. Проучването ще е на 2 етапа от по шест месеца, за да може да  бъде определена средногодишна концентрация на радиоактивния газ, която да се счита за представителна - скринингова оценка за облъчването в приземните етажи на жилищата.
Първото проучване показа, че Варна е с най-ниски измерени нива на радон в сравнение със София - град, София - област и Пловдив. От 98 жилища, в които бяха поставени радондетектори, само в две бяха измерени наднормени количества – около 400 бекерела на куб. метър. Една от къщите бе в Гръцката махала – тя е строена без бетонна плоча, с гредоред и не е била проветрявана в продължение на седмица.
По принцип Варна е по-малко заплашена от радон в сравнение с другите големи градове в страната, тъй като почвата е варовикова, смятат експертите по радиационен контрол.
Средното ниво на радон в Европа е 200 бекерела на куб. метър. Във Варна в 95% от жилищата измерените количества са под тази стойност. За старите сгради препоръчителните нива са до 600 бекерела на куб. метър. Рискът от облъчването с естествения радиоактивен газ е 25 пъти по-голям за активни пушачи отколкото за непушачи. Смята се, че цигарите и радонът са двете основни причини за появата на рак на белия дроб. Има обаче и случаи, при които непушачи са поразени от злокачествените тумори, ако живеят в приземните или първите етажи.
Радонът е естествен радиоактивен газ, който се образува непрекъснато при радиоактивното разпадане на радий-222 в почвата и скалите. Може да се придвижва в почвата на големи разстояния, както и да достига до повърхностните земни слоеве и въздуха. Обикновено налягането на въздуха вътре в нашето жилище е по-ниско отколкото това в почвата около основите на блока. Заради тази разлика жилището „издърпва” радона през цепнатините на основата и другите пролуки в дома и той прониква в стаите. Естественият радиоактивен газ е невидим, без мирис и вкус и може да се измери само със специална апаратура. От гледна точка на радиационната защита той е доминиращ фактор при облъчването на човека от естествените радиоактивни източници, съществуващи в природата.
Едно добро проветряване на помещенията е най-простият и ефикасен начин за намаляване концентрацията на радон, напомнят експертите.

Ставри Таргов

 

Коментари

EdwardEmirm ( преди 1 година )
Доставка закиси азота в Москве [url=https://***/3I9OX1U]https://***/3I9OX1U[/url] Привезм веселящий газ круглосуточно. Звоните по телефону.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна