IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
08:46 | 23 март 2015
Обновен: 21:56 | 4 май 2024

Росен Желязков: У нас има затворници, които живеят на 2 квадрата

- Лишени от свобода ходят вечер по нужда в кофи във Варна

По материала работи: Лиляна Трънкова
Росен Желязков: У нас има затворници, които живеят на 2 квадрата

Картината в затворите е много тежка. Всичко е свързано с материалните условия. По стандарт трябва един лишен от свобода да ползва 4 квадрата. У нас има и места, в които затворниците ползват 6 квадрата, но има места с по 2 квадрата. Това обяви пред БНТ Росен Желязков, директор Главна дирекция „Изтърпяване на наказание”.

„Най-зле са затворите в Бургас, Варна и София, защото това са най-старите затвори в България. Нещата там са най-зле. Пример мога да дам с това, че на места няма санитарни възли. Просто няма основните заложени минимални стандарти. Във Варна положените е трагично, защото повечето килии нямат тоалетни. Затворниците ползват кофи вечер, когато се заключат вратите”, обясни Желязков.

Той каза още, че ако трябва да се направи ремонт на затвора във Варна, трябва да се намалят хората със 120 места. „По този повод се прави ремонт на затворническо общежитие от закрит тип във Варна, като идеята е част от лишените от свобода да бъдат пренасочени там, за ад се освободи място в основния корпус”, добави Желязков.

Коментари

Новини Варна