IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
13:03 | 23 март 2015
Обновен: 04:49 | 23 април 2024

Иван Костов вещае риск за мира в България

Политическа криза в Кремъл, разкрива в доклад Лабораторията за управление на риска

По материала работи: Лиляна Трънкова
Иван Костов вещае риск за мира в България

Риск за мира в България и политическа криза в Кремъл. Това разкрива в доклада си Лабораторията за управление на риска на Иван Костов. Две нови обстоятелства променят властовата констелация в Кремъл. Те са убийството на Борис Немцов и вторите споразумения от Минск за Източна Украйна. Паралелната реалност, която Кремъл поддържаше с пропагандата си, дори след свалянето на малайзийския самолет от паравоенните му формирования в Източна Украйна, се разпадна. Самото следствие изостави официалните пропагандни версии и е на път да разкрие ролята на Рамзан Кадиров.

Политическият авторитет на Германия и Франция принуди Кремъл да приеме условията на примирието в Източна Украйна и това бе възприето като тежък удар върху авторитета на Русия от т.нар. „имперски сили“ и особено от елита на армията; над кремълските либерали надвисна заплахата от пълното им отстраняване от властта.

Нашата основна хипотеза е, че кремълският властови консенсус се е разцепил на своите съставни части, с потенциал да се разцепят и самите съставни части.

Много е възможна трансформация или по-скоро ограничаване на властта на самия руски президент. Основната му ценност за кремълския властови елит беше постигането на компромис и успешното балансиране между четирите съставни формации. Разцеплението е свидетелство за провал на Путин в изпълнението на тази основна негова функция.

Отстраняването на либералите ще означава елиминиране на единствените мостове между РФ и Запада.

Увеличаването на властта на федералните силовици и на крайните националисти и зараждащата се политическа криза в Кремъл създават нови рискове за мира в Украйна, за европейския мир и за България, се посочва в доклада на Лабораторията за управление на риска./БЛИЦ

Коментари

Новини Варна