IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
14:54 | 23 март 2015
Обновен: 20:57 | 22 април 2024

Тракийските съкровища отлетяха за Лувъра

1600 експоната бяха натоварени в блиндирани камиони на БНБ

По материала работи: Лиляна Трънкова
Тракийските съкровища отлетяха за Лувъра

Съкровищата на древните траки потеглиха от двора на Националния исторически музей към Музея Лувър в Париж. Товаренето започна рано сутринта от депата на музея. Блиндирани камиони на Българската народна банка бяха строени в двора на Националния исторически музей в Бояна, за да натоварят над 1600 експоната, събрани в 50 контейнера. Античните предмети са избрани да участват в голямата изложба „Епопея на тракийските царе”. Държавната гаранция на съкровищата е около 1 милион евро, а застрахователната стойност е 164 милиона евро.„Те ще пътуват до летището, там трябва да бъдат в 6 часа, трябва да излетят с едно презареждане на швейцарско летище, ще продължат и с трепет ще очакваме да чуем, че са кацнали“, обясни пред БНТ проф. Божидар Димитров – директор на НИМ.

Имаше подготвен дори резервен самолет, в случай че възникне повреда или друго извънредно обстоятелство. Грижата за безопасност на тракийското наследство е изключителна.

„Още навремето купихме огнеупорни сандъци, които издържат, това беше условието, температура на взривил се на земята самолет, паднал, да знаете, взривил се на земята самолет развива температура от 1900 градуса“, допълни Димитров.

Подготовката започна месеци преди блиндираните камиони на БНБ да потеглят за летището. „Досега не сме имали случаи нещо да се повреди при транспорт“, каза директорът на НИМ.

Изложбата ще бъде открита в музея Лувър на 14 април и се очаква през трите месеца престой там да бъде посетена от 4 милиона зрители.

Коментари

Новини Варна