IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
17:23 | 23 март 2015
Обновен: 05:55 | 21 април 2024

Фондация „Св. Св. Константин и Елена“ финансира 2 стипендиантски програми

Те са за проекти в областта на изкуствата

По материала работи: Юлиян Атанасов
Фондация „Св. Св. Константин и Елена“ финансира 2 стипендиантски програми


Известни са двата проекта, които ще получат финансиране по стипендиантска програма „Изкуства“ на фондация „Св. Св. Константин и Елена“. Това е практика в последните години.
В направление „Сценични изкуства“ стипендия от 3000 лв. се присъжда на студентката от НАТФИЗ Ива Христова Лапатова - за реализацията на пантомимен спектакъл „С изкуството да сътвориш усмивка“с участието на деца от социални домове. Децата ще бъдат обучавани в областта на пантомимата, кукления театър и танците. Целта на проекта е подрастващите да бъдат не само зрители, но и преки участници в целия процес по създаването на една пантомима – от репетициите, изработването на костюми и декори, до реализацията на цялостен спектакъл. Идеята на проекта е да разшири мирогледът на децата от домовете, да им достави радост от общуването, да провокира и развива творческите им заложби.
Студентката от НХА Верджиния Стефани Илийчева Дойчева е победителят в направление „Изящни и приложни изкуства“ и ще получи стипендия от 3000 лв. за осъществяването на изложбата „Хора и среда“ - живопис, колаж, скулптура. Платната ще бъдат рисувани в различни точки от България и Европа. За колажите и скулптурните форми авторката ще търси вдъхновение в различната среда, в интересните човешки състояния, природните красоти, необичайните теми и персонажи. Откритията си художничката ще обедини в обща самостоятелна изложба.

Юлиян Атанасов

Коментари

Новини Варна