IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
09:21 | 25 март 2015
Обновен: 08:20 | 23 април 2024

Ще продават общинския флуорограф, нямал лиценз

Апаратурата се използваше за масови рентгенови снимки на гръдния кош в профилактични кампании

По материала работи: Златина Добрева
Ще продават общинския флуорограф, нямал лиценз

Флуорографът на Специализираната болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания във Варна ще бъде продаден. Причината е, че е с изтекъл лиценз, съобщи на пресконференция и.д. управителят на Тубдиспансера доц. д-р Христо Ганчев. Флуорографът, купен преди години с общински средства, се използваше за масови рентгенови снимки на гръдния кош в профилактични кампании.
Камионът, с който се транспортираше апаратурата, също е в лошо състояние. От двете страни на каросерията сме поставили бетон, за да се предотврати обръщане при завой, обясни доц. Ганчев. Той увери, че кандидат за мястото на управител на Тубдиспансера може да се намери, като би било добре той да е със специалност. Твърдо съм против професори да оглавяват болници, това е работа за мениджъри, дори и за добри икономисти, каза още пулмологът. Той бе категоричен, че напусналите лечебното заведение негови колеги специалисти биха се завърнали, ако се подобри неговата финансова стабилност. Никой не може да издържи 8 месеца без заплата, добави доц. Ганчев.
Както е известно, той заема временно длъжността на медицински управител, докато се намери титуляр. Конкурс за мястото е обявен от месеци, но кандидати липсват. Причината е тежкото състояние на Тубдиспансера, породено от грешна методика за финансиране от страна на държавата. В момента се обсъждат различни спасителни варианти, като един от тях е лечебницата да стане част от УМБАЛ „Света Анна“ във Варна.
Ставри Стефанов

Коментари

Новини Варна