IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
14:30 | 26 март 2015
Обновен: 08:15 | 23 април 2024

От 1 април влизаме в болница само срещу лична карта

Хоспитализациите и дехоспитализациите на всички здравноосигурени граждани ще бъдат в Единна регистрационна система

По материала работи: Златина Добрева
От 1 април влизаме в болница само срещу лична карта

От 1 април 2015 г. хоспитализациите и дехоспитализациите на всички здравноосигурени граждани ще бъдат в Единна регистрационна система. Във връзка с това при приема и напускането на лечебното заведение пациентите ще трябва да представят на регистратурата свой български личен документ. Това може да бъде лична карта, временни удостоверения от МВР при загуба на личната карта, паспорт, моряшки паспорт, удостоверение за пребиваване на граждани на ЕС, карта за постоянно пребиваващ в Република България чужденец, разрешение за (постоянно) пребиваване, стар зелен паспорт.

Новородените и децата под 14 години се приемат в лечебните заведения с документ на придружител/настойник, като данните им се вписват ръчно в регистрационната система.
Системата ще обработи данните от личния документ и ще регистрира хоспитализацията, като едновременно ще изпрати информация за това в централното управление на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и ще провери дали документът е валиден. Цялата процедура ще отнема не повече от няколко секунди. Системата ще действа по същия начин и при дехоспитализацията на пациентите.
Регистрационната система ще позволи прозрачност и повишен контрол върху целесъобразното използване на средствата от здравноосигурителните вноски на всеки гражданин.
За пациенти, които не са вписани по новия ред, лечението няма да се заплаща, напомниха от НЗОК.

Коментари

Новини Варна