IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
16:41 | 28 март 2015
Обновен: 20:26 | 15 май 2024

Откриха още скелети на ларгото

Археолозите се натъкнаха на некропол

По материала работи: Златина Добрева
Откриха още скелети на ларгото

Още три скелета са намерени при разкопките на ларгото, съобщи ВарнаУтре.
Преди десет дни учените намериха първите човешки останки, за които работната хипотеза бе, че са от края на IV век - времето, в което е строена античната стена на Одесос и някой е ползвал готовия изкоп за строежа, за да положи тялото. Сега обаче теорията се променя, тъй като учените смятат, че най-вероятно са попаднали на древен некропол, по-стар от крепостната стена. В намерените досега гробове не е открит никакъв инвентар, разказа д-р Валери Йотов от Регионалния исторически музей във Варна пред ВарнаУтре. За първия намерен скелет, за който минувачите коментираха, че е с големи размери, Йотов уточни, че е с дължина от скромните 165 см. Така ученият развенча появилата се напоследък градска легенда, че в центъра на Варна са намерени останки на гигант.

След ВиК аварията, която наводни днес разкопките, Валери Йотов коментира, че те няма как да бъдат компрометирани от водата или от лоши метеорологични условия. Това са фрагменти на хиляди години, които са оцелели до днес, посочи той, давайки за пример стената. Делвата пък, която беше намерена непосредствено преди разкриването на античната крепост, е оставена пълна с пръст и наполовина закопана именно, за да не се повреди от външни сили. Новооткритите скелети са увити в найлон и засипани с пръст.

Коментари

Новини Варна