IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
12:59 | 8 юли 2020
Обновен: 08:18 | 18 април 2024

Започна строеж на Център за грижа на лица с деменция във "Владиславово"

Правят първа копка на Центъра за хора с увреждания в "Аспарухово"

По материала работи: Слав Велев
Снимка: Община Варна

Строително-монтажни дейности за строежа на „Център за грижа за лица с различни форми на деменция“ започнаха днес в ж.к. „Владислав Варненчик“. Дейностите се реализират по ОП „Региони в растеж“. Това е вторият обект по проекта, като вече започна и ремонт на сграда на ул. „Петко Стайнов“ 7.

 

Центърът за грижа за лица с различни форми на деменция ще бъде със застроена площ от 550 квадратни метра, в които ще бъдат разположени осем двойни стаи, трапезария, сензорна стая, стая за рехабилитация, помощни помещения и стая за персонала. Капацитетът на услугата е 15 потребители. Символична първа копка на обекта бе направена днес в присъствието на заместник-кметовете Коста Базитов и Тодор Иванов, директора на дирекция „Социално подпомагане“ Адриана Григорова, ръководителя на проекта Емилия Дякова, директора на дирекция „Социални дейности“ Таня Василева и представители на фирмата-изпълнител.

 

Проектът цели превенция на институционализацията на хора с деменция и  общата му стойност е 1 365 210,56 лв., от които 1 107 416.16 лв. - безвъзмездна финансова помощ, а 257 794,40 лв. са собствен принос на Община Варна.  

 

С церемония „Първа копка“ на 10 юли Община Варна стартира строителните дейности в Центъра за подкрепа на лица с увреждания, включително с тежки множествени увреждания.

 
Основната цел на проекта е да се осигури качествена грижа за 90 лица с увреждания и да бъде апробиран иновативен модел на услуги за пълнолетни лица зависими от грижа и техните семейства.
 
 
С цел осигуряване на подходящи условия за предоставяне на интегрирани социални и здравни услуги ще се извършат основни ремонтни дейности в два обекта на следните адреси: в Центъра за подкрепа на лица с увреждания, включително с тежки множествени увреждания в кв. „Аспарухово“, ж.к. „Дружба“, блок 11, вх. А, етаж 1 и в Заместваща грижа в кв. „Аспарухово“, ж.к. „Дружба“, блок 17, вх. Б, етаж 1.
 
 
Събитието се реализира в изпълнение на Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ.
 
 
Средствата за изготвяне на инвестиционни проекти и извършване на ремонтните дейности за двата обекта са в размер на 238 800 лв. за Център за подкрепа на лица с увреждания, включително с тежки множествени увреждания и 71 040 лв. за Заместващата грижа. Допълнително със средства в размер на 74 556.60 лв. за двата обекта ще бъде доставено и монтирано обзавеждане и оборудване.
 
 
Черно море

Коментари

Новини Варна