IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
17:48 | 31 март 2015
Обновен: 00:06 | 22 март 2024

Бавят с месеци заплатите на варненски работници

Днес трудови инспектори влязоха на проверка

По материала работи: Ставри Таргов
Бавят с месеци заплатите на варненски работници

Заплатите в Радиозавода във Варна са забавени с месеци, алармира началникът на Инспекцията по труда Иван Иванов. Сигналът там е подаден от екип на Нова телевизия, който е реагирал на жалба от работник на предприятието. Днес трудови инспектори влязоха на проверка в завода, като резултатите от нея ще бъдат готови в петък. Тогава ще предприемем предвидените от закона мерки, поясни Иванов. Първоначалните констатации са, че има забавяне на заплатите с около 8 месеца от средата на миналата година. В момента в завода се плащат пълни трудови възнаграждения, като уверението на ръководството е, че до средата на април работниците ще вземат още едно. Проблемът е с изчистването на старите задължения към персонала, каза още шефът на варненската Инспекция по труда.  
В завода работят около 300 души. Жалбата е, че получават по 100 - 200 лв. месечно вместо пълните си възнаграждения.
От ръководството на предприятието са обяснили пред Нова телевизия, че се стараят да плащат редовно, но се е получило закъснение заради недоброто състояние на фирмата. В момента обаче имало достатъчно поръчки и се прави възможното за компенсиране на забавянето.
Както е известно, заводът е наследник на проспериращото в края на миналия век държавно предприятие за производство на навигационни радарни системи с военно и гражданско предназначение.
Според нормативите санкциите за работодатели, които бавят трудови възнаграждения, могат да достигнат до 15 000 лева.

Ставри Стефанов

 

Коментари

Новини Варна