IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
15:40 | 2 април 2015
Обновен: 21:58 | 26 април 2024

Д-р Лидия Маринова: Социалният блок в „Аспарухово“ не е само за роми

Ще има 30 апартамента от 40 до 100 кв. м

По материала работи: Златина Добрева
Лидия Маринова

На последната сесия на Общинския съвет във Варна  съветникът Костадин Костадинов се обяви против решението за изграждане на социален блок в район “Аспарухово”. Мотивите му бяха, че то е дискриминационно и толерира ромското малцинство. Освен това не отговаря на исканията на 5000 души, които в подписка се обявиха срещу изграждането на социалния блок. Страховете са, че районът на новото строителство може да се превърне в ново ромско мини гето. Аргументите против бяха изложени на пресконференция. По този повод потърсихме отговор на въпросите от д-р Лидия Маринова, зам.-кмет по здравеопазването на община Варна.

 

- Д-р Маринова, на пресконференция бе съобщено, че решението на Общинския съвет във Варна за изграждане на социалния блок в район “Аспарухово” ще бъде оспорено в Административния съд. Идната седмица ще бъде внесена групова жалба от 15 души. Мотивите са, че решението е дискриминационно, в  разрез с българското законодателство и толерира малцинствата. Какъв е Вашият коментар?
- Право на всеки е да може да обжалва решение на Общинския съвет. Разбира се, ще чакаме произнасянето на съда. Жалба от наетия от групата адвокат Петър Николов имаше и преди и тя беше отхвърлена като несъстоятелна. Искам дебело да подчертая - тук не става въпрос за дискриминация, тъй като никъде не е упоменато, че блокът ще е само за роми, и то за роми от други квартали. Единствените хора, които ще кандидатстват за жилища в този блок, са наши съграждани, загубили жилищата си и отговарящи на условията да имат в семейството си човек с увреждания, както и самотни майки с деца с увреждания. Да, в една от групите могат да влязат и ромски семейства. Но в никакъв случай  блокът не е само за роми. Напротив! И българи загубиха къщите си при бедствието в „Аспарухово“ и те също участват в класацията. Така че дискриминация няма никъде.
- Каква ще бъде процедурата за настаняване и по какви критерии ще става това?
-  След като имаме окончателно решение да започнем строежа на този блок (договорът вече е подписан, но не е стартирал), ние ще създадем комисия към дирекция „Социални дейности“ по проекта. В нея спокойно могат да се включат и жители от квартал “Аспарухово”, които да участват в оценката на семействата за настаняване. Критериите за подбор са точно разчетени – правоимащи са социалнослабите, семействата с човек с увреждания, самотните майки с деца с увреждания. Пак подчертавам! Да, може да има ромски семейства, но в никакъв случай блокът не е само за тях. Може да се каже дори, че преобладават българските семейства. Въпросът е дали отговарят на критериите. И повтарям – не са предвидени жилища за хора със съборени къщи в “Максуда” или където и да е другаде във Варна.
- Как ще се реагира при промяна в статута на живеещите в блока?
- Проектът не предвижда доживотно ползване на предоставеното жилище. С тези хора ще се работи постоянно. Те ще посещават специализирани дневни центрове за хора с увреждания, ще им се помага за намирането на работа. И тогава, когато семейството може само да се издържа и да си позволи свободен наем, то ще бъде изведено и на неговото място ще бъде настанено друго нуждаещо се. Това е предвидено във втория компонент на проекта. Той изисква много строг контрол и за това дали се спазва общественият ред и дали настанените поддържат жилищата си в добро състояние. Във връзка с това ще има комисия, която ще прави проверки периодично. Много от обитаващите общински жилища смятат, че след като сме им предоставили апартаменти за ползване, сме длъжни да им плащаме консумативите, ток и вода например. Това няма да е така. Тук ще има много по-строг контрол, самият проект го изисква.  
- Ще се следи ли колко души живеят в едно жилище, тъй като има опасения, че на един адрес ще се струпат много повече хора?
- Комисията, за която споменах, ще следи и за това. Тя  ще контролира дали всичко, заложено в проекта, се спазва.
- Колко жилища ще има в социалния блок в „Аспарухово“?
- Изграждането на блока ще струва 3,6 млн. лв., като средствата са от ЕС. Ще има 30 апартамента от 40 до 100 кв. м, за да могат различни по големина семейства да го обитават. Част от жилищата ще бъдат адаптирани за хора с инвалидни колички, за което има специални изисквания за сервизни помещения – ширина на врати, коридори и т.н. Така че е помислено  за всичко.
Ставри Таргов

Коментари

Новини Варна