IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Общество
11:19 | 3 април 2015
Обновен: 02:11 | 29 април 2024

Безплатна туристическа обиколка ни отвежда по стъпките на арх. Дабко Дабков във Варна

Събитията са част от проекта “Непознатото минало на Стара Варна”

По материала работи: Златина Добрева
Безплатна туристическа обиколка ни отвежда по стъпките на арх. Дабко Дабков във Варна

Безплатна туристическа обиколка “По стъпките на арх. Дабко Дабков” ще се състои на 5 април в 13 часа. Сборният пункт е в Beehive Co-working Space-Varna на ул. “Генерал Колев” 54. Посещението има за цел да се обиколят част от архитектурните обекти, сътворени от арх. Дабко Дабков. Богатата палитра от стилове и направления, използвани в творчеството на майстора сградостроител, до голяма степен оформят автентичната атмосфера на Стара Варна. Възможността за оглед на архитектурните паметници и тематичната беседа, дава възможност за откриване на любопитни детайли, чрез които се цели създаване на отношение към архитектурното наследство на един бележит архитект, какъвто е без съмнение Дабко Дабков.
Проектът “Непознатото минало на Стара Варна” се реализира в партньорство между НПО – Beehive Co-working Space/ Споделено работно място, варненската софтуерна компания “158 ООД”, с финансовата подкрепа на Фонд “Култура”- Община Варна. Основната цел е популяризиране на културно-историческото наследство чрез поднасяне на исторически факти, снимки и документи. Проектът засяга темата за опазване на паметниците на културата и се стреми да формира необходимото отношение на варненци към тяхната градска среда.

 

Още инициативи организират от Beehive Co-working Space-Varna. Утре в 11 часа ще се състои безплатна лекция: “Предосвобожденска Варна” – архитектура, личности, събития. Разрушаването на града – 1829 г. Кримската война и Варна. Големият пожар във Варна и епидемията от чума (1854 г.). Освобождението. Лекцията ще представи с документални кадри, множество любопитни истории и факти периодът, обхващащ началото на ХІХ в. до Освобождението през 1878 г. Един доста непознат за Варна исторически хоризонт, в който се откриват множество допирни точки със събития от световната история като Руско-турската война (1828-1829 г.), Кримската война. Ще бъдат представени и редица забележителни паметници, голяма част от които са безвъзвратно изгубени.

 

На 5 април в 11 ч., в Beehive Co-working Space-Varna ще се състои безплатна лекция: “От Ориента към Европа” – политически, етнически и икономически промени след Освобождението. Значими събития и личности от този период. Темата е посветена на периода след Освобождението, който бележи цивилизационна промяна в развитието на града. С множество старинни фотографии ще се представи преходът от ориенталски град към модерно европейско населено място с нови улици, сгради и видни личности. Засегнато е общественото, етническо, религиозно и икономическо развитие с любопитни разкази и документи.

Коментари

Новини Варна