IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
08:48 | 6 април 2015
Обновен: 07:53 | 15 април 2024

Преглеждат безплатно за Паркинсон

Целта е да се помогне на пациентите и техните близки

По материала работи: Борис Проданов
Преглеждат безплатно за Паркинсон

Безплатни прегледи за болестта на Паркинсон ще има всеки вторник и четвъртък през целия април в УМБАЛ „Света Марина“ във Варна. Скринингът ще се провежда от 13  до 14,30 ч.  на 14-ия етаж при проф. Капрелян, като предварително записване не е необходимо.


Кампанията се организира от Националната организация на хората, болни от късен Паркинсон, и Сдружението за достоен живот на паркинсониците в България, които стартират информационна инициатива “Живот с Паркинсон”. Целта е да се помогне на пациентите и техните близки. За пръв път в България се създава и информационен сайт www.parkison.bg , на който освен здравна информация на разбираем език има и полезни съвети и лични истории на пациенти.   


Двете сдружения призовават хората, които страдат от болестта на Паркинсон или имат съмнения, да се възползват от възможността и да се прегледат безплатно при водещи невролози в страната. Безплатни прегледи ще има по същото време в София и Пловдив.


Организаторите са избрали именно месец април за начало на кампанията си, защото на 11 април се отбелязва Световния ден за борба с Паркинсон.
От болестта най-често заболяват мъжете, достигнали 60 години, но има регистрирани случаи и при хора под 30 години.

 

Тя буквално срива цялата нервна система на човек. Освен сериозни проблеми, свързани с движенията, заболяването рефлектира и върху емоционалния статус, като нерядко може да доведе и до отключване на депресивни състояния.

Коментари

Новини Варна