IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
20:31 | 7 април 2015
Обновен: 00:05 | 22 март 2024

Нисък добив очакват пчеларите и през тази година

Участниците в традиционния варненски Фестивал на меда ще са по-малко от друг път, съобщават организаторите

По материала работи: Борис Проданов
Нисък добив очакват пчеларите и през тази година

За втора поредна година пчеларите очакват нисък добив на мед. Студената пролет и многото валежи са основната причина за намаленото производство. По-дълъг е периодът, в който пчелите трябва да се подхранват, което повишава разходите на ангажираните в сектора.


„Ние сме единствените земеделски производители, заети през цялата година“, напомнят опитни пчелари и апелират държавата да обърне поглед към проблемите в сектора.


Традиционният пролетен Фестивал на меда във Варна е добър повод пчеларите да напомнят за себе си и да популяризират полезните продукти на своята дейност. Целта на проявата е производители от цялата страна да се срещнат директно с потребителите и да ги запознаят с качествата на продуктите си. През тази година изложителите ще са по-малко заради предстоящите великденски празници и провеждането на подобни събития и в други части на страната.


Пролетният Фестивал на меда се открива днес и ще продължи десет дни. Мястото на изложението е традиционно, близо до входа на Морската градина.  „Ние произвеждаме не само мед, а и прополис, пчелно млечице и пчелен прашец. Това са продукти, които са много важни за здравето и трябва да се познават“,  напомнят от областната пчеларска организация, която е организатор на проявата.  Фестивалът на меда в морската столица се провежда със съдействието на Областната управа и община Варна.

 

Полина Петрова

 

Коментари

Новини Варна