IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
11:12 | 4 ноември 2020
Обновен: 23:41 | 24 март 2024

В АГ-то във Варна спасиха родилка с тежко усложнение

Бебето е настанено в неонатологично отделение

По материала работи: Ставри Таргов
В АГ-то във Варна спасиха родилка с тежко усложнение

В АГ болница на 21.10.2020г. по спешност постъпва пациентка на 21 години, бременна в 31 гестационна седмица. По време на прегледа се констатират изключително високи стойности на артериалното кръвно налягане.

Заради бързата реакция на д-р Евгения Георгиева и правилно поставената диагноза Прееклампсия, пациентката се подготвя за спешно оперативно родоразрешение. В хода на подготовката за операция тя съобщава за силно намалено зрение, почти до слепота и настъпило кървене (абрупцио на плацентата).

В акушерството прееклампсията е усложнение на бременността и клинично се проявява с хипертония и протеинурия, с или без наличие на патологични отоци, високо рисково състояние, което застрашава живота на майката и детето.

Ако не се установи навреме, може да причини кома или смърт на майката и плода – преди, по време или след раждане. Това е абсолютна индикация за оперативно раждане (Цезарово сечение).

Пристъпва се към спешно оперативно родоразрешение по витални индикации за майката и плода. Състоянието на пациентката е било съпътствано от сериозно кръвотечение по време на секциото, в резултат на отлепването на плацентата.

Стига се до състояние на ДИК синдром (дисеминирана интравазална коагулопатия), което е една от най-опасните компликации в акушерството, съпроводена от нарушения на кръвосъсирването и микроциркулацията с последваща полиорганна недостатъчност.

ДИК синдромът протича в три фази и изисква предприемане на животоспасяващи комплексни действия от страна на медицинските екипи. Предприетите своевременни реанимационни действия на екипа от акушер-гинеколози д-р Евгения Георгиева и д-р Боян Георгиев и анестезиолога д-р Али Селиман, стабилизират състоянието на пациентката.

След операцията са извършени консултативни прегледи с офталмолог от СБОБАЛ – Варна. Поради бързата и адекватна медицинска намеса зрението на пациентката е спасено.

Благодарение на навременната и високо-квалифицирана медицинска помощ на лекарите от АГ болница, пациентката са изписана в добро общо състояние.

Поради преждевременното раждане новороденото продължава да се лекува в неонатологично отделение, като състоянието му е стабилно и скоро ще бъде изписано.

Ръководството на АГ Болница благодари на колегите от СБОБАЛ – Варна (Очна болница), и УМБАЛ „Св. Марина“ за оказаното съдействие.

 

Коментари

Новини Варна