IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Общество
11:34 | 11 април 2015
Обновен: 23:11 | 2 май 2024

Приключи първият етап от проучването за радиация в сградите

Раздадени са и 3 дублиращи детектора, които да гарантират точността на получените резултати

По материала работи: Ставри Таргов
Приключи първият етап от проучването за радиация в сградите

Приключи първият етап от Националното проучване за нивата на радон в сградите във Варненско. Това съобщиха от Регионалната зздравна инспекция.
На територията на областта са разпределени 102  детектора за дългосрочно (6-месечно) измерване на концентрацията на радон в жилищни сгради. В град Варна и прилежащите квартали равномерно са разпределени 71 уреда, като измерването се извършва в приземните етажи на жилищни сгради. Раздадени са и 3 дублиращи детектора, които да гарантират точността на получените резултати.
Всеки участник в националното проучване получи заедно с уреда информационна брошура, разглеждаща проблема за наличието на радон в жилищните сгради, и подробна инструкция за точното му позициониране в помещението . С информацията от анкетните карти ще се изготви база данни на участниците в проучването. След излизане на окончателните резултати собствениците на апартаменти ще получат сертификати за това дали жилището е с повишена концентрация на радон или не, както и указания за справяне с проблема.
Радонът е естествен радиоактивен газ, който извира от недрата на земята. Нормално проветряване на сттаите всеки ден намалява концентрацията му и го прави безопасен за хората. Натрупването му обаче може да го превърне в причина за рак на белите дробове, дори и при непушачи.

Ставри Стефанов

Коментари

Новини Варна